avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Este urmatoarea speta:
In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza si unul dintre copii, in urma acestuia ramanand sotia si un minor (nepot lui A si B).
Intrebare: care este cota de succesiune ce ii revine copilului minor si care este cota de succesiune ce ii revine mamei lui (nepot respectiv nora vaduva lui A si B)?
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 11:58, 11 Noiembrie 2009
Mamei lui nu-i revine nimic.
Minorul vine la succesiune prin reprezentare ( in locul tatalui) si va avea 1/4 din masa succesorala, ceea ce i-ar fi revenit tatalui sau.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Succesiunea dupa A si B se va imparti in mod egal in 4, pentru cei 4 copii.
In locul copiluiui decedat vor urca sotia si minorul.
Sotia va mosteni 1/4, iar minorul 3/4 din cota cuvenita.
buna ziua!
nu este vorba de reprezentare succesorala in speta, este vb de retransmitere a succesiunii!
deci pe langa bunurile pe care copilul C( fiul lui A si B) le-a dobandit impreuna cu sotia sa, va mai intra in masa succesorala si cota parte indiviza de 1/4 pe carea acesta a mostenit-o de la parinti.
cotele sunt urmatoarele:
descendetii 1/4 din intreaga masa succesorala
sotul supravietuitor 3/4
Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor
(publicata in Monitorul Oficial nr. 133 din 10 iunie 1944)

ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;

b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire azaria azaria buna ziua, doresc sa stiu dupa moarte sotului ce parte din avere ai ramane sotiei? mentionez ca bunurile au fost facute in aceasta casatorie. noi nu avem copil ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters135021 ContSters135021 De ce daca moare sotul primul,urmasii sunt numai copii,si sotia nu are dreptul de mostenitor? (vezi toată discuția)
Mostenire oluatuelena oluatuelena cota mostenire sot suprtavetuitor in conditiile in care defunctul are copii (vezi toată discuția)