In aceeasi casa locuiesc 2 familii: bunicii (din partea mamei), parintii si cei 2 copi majorii, casa apartinand bunicilor. Mama (fata bunicilor) moare. Nu se dezbate succesiunea. La interval de 6 luni moare bunicul. Iar nu se dezbate succesiunea.La aproape 2 ani, tatal (sotul supravietuitor) aduce in casa o amanta, isi goneste copiii si o terorizeaza pe bunica (soacra lui) de aproape 80 de ani. El, sot supravietuitor are dreptul de a veni la succesiune pentru partea de casa din partea bunicului, avand in vedere ca la data decesului sotiei, bunicul (tatal sotiei) inca traia? Si daca da, asta inseamna ca daca sotia decedata mai ,,primeste'' mosteniri peste 5 ani, el vine la mostenire impreuna cu copiii?
Va multumesc
Si atunci la ce ne mai foloseste prevederea Codului familiei, respectiv art.31- Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune;
Ne prevalam de ea doar in caz de divort ???
Mama din speta (= fiica bunicului) este PREDECEDATA.
La data decesului tatalui ei (bunicul) fiica acestuia nu mai avea capacitate succesorala pentru ca nu mai exista, nu era in viata.
Ca atare nu se pune problema retransmiterii (caz in care ar fi primit si sotul ei parte din ce mostenise ea de la tatal ei) ci problema REPREZENTARII succesorale. Retransmiterea ar fi presupus ca fiica sa fi supravietuit tatalui ei, chiar si o foarte scurta periada de timp. Ori aici nu e cazul.
Mostenesc prin reprezentarea parintelui predecedat doar DESCENDENTII din speta = cei doi copii majori.
Sotul supravietuitor nu mosteneste prin reprezentare, pentru ca una din conditiile reprezentarii este ca reprezentantul sa aiba vocatie proprie la mostenirea lasata de defunct. Nepotii bunicului (copiii fiicei predecedate) au acesta vocatie, dar ginerele nu.
La acest moment casa apartine bunicii care detine jumatate in calitate de proprietara cu defunctul + cota ei succesorala care este de 1/4 din jumatatea mortului. In total bunica are 5/8 din casa. Restul de 3/8 (adica 3/4 din jumatatea bunicului) aparine celor 2 copii majori. (copiii primesc prin reprezentarea parintelui lor predecedat partea care s-ar fi cuvenit mamei lor daca acesta ar fi fost in viata la data decesului tatalui ei = bunicul).
Pe scurt: dezbateti mostenirea bunicului si dati-l afara.
Succesiune
GABYBABY
Buna Seara! fiti amabil stie cineva: dupa X DECEDAT (cu sotie predecedata) vin 2 fete G. si M.(decedata inaintea lui X).....sotul lui M. VINE LA SUCCESIUNEA ... (vezi toată discuția)