Buna ziua,
Va rog mult o lamurire pentru urmatoarea situatie:
In prezent bunici decedati cu 2 copii in viata si unul era decedat la moartea ultimului bunic.
Copilul decedat are sotie si 2 copii in viata.
Pana in prezent nu s-a facut succesiunea dupa bunici. Nu exista testament sau un alt inscris cu privire la partajul intre copiii bunicilor sau cei 2 nepoti din partea copilului decedat.Exista doar un titlu de proprietate pe numele bunicii(bunica a murit dupa bunicul).
Intrebarile mele sunt:
1 care e cota parte care revine fiecaruia din cei 2 copii ai bunicilor aflati in viata?
2 care e cota parte care revine sotiei copilului decedat al bunicilor?
3 care e cota parte care revine fiecaruia din cei 2 nepoti (copiii copilului decedat al bunicilor)?
Multumesc frumos.
Si astfel va rezulta:
1. un certificat de mostenitor dupa dezbaterea mostenirii bunicului 1 si un alt certificat de mostenitor dupa dezbaterea mostenirii bunicului 2? Adica in 2 proceduri de succesiune distincte, cu cereri, dosare acte si cheltuieli separate etc?
sau
2. un singur certificat de mostenitor ca urmare a dezbaterii succesunii pentru fiecare din bunici in aceeasi procedura. Iar in certificatul de mostenitor rezultat se va preciza pentru fiecare mostenitor in parte cota care-i revine din succesiunea bunicului 1 si cota care-i revine din succesiunea bunicului2?
Care din variante corespunde situatiei prezentate?
De asemenea, avand in vedere ca exista un singur titlu de proprietate pe numele bunic2 in care este precizata mostenirea cumulata a bunicilor (casa, teren arabil etc), fara a se stii care a fost exact averea fiecarui bunic in parte, cum s-ar mai putea stabili acel "1/4...din 1/4 ", adica1/16 din averea bunicului1 care să ajungă prin retransmitere la soția celui de-al treilea copil decedat? Ati exprimat ca "ar putea sa ajunga", acest lucru duce la intelegerea ca nu e obligatoriu,deci, poate ca da, poate sa ajunga sau poate ca nu ajunge si de aici presupunerea ca in final cota de avere aferenta soției celui de-al treilea copil decedat poate sa difere, in functie de formula de calcul, sau nu?
Revin la subiectul expus mai sus, pentru a ma lamuri inainte de a apela la un avocat.
1.As dori sa stiu daca procedura de realizare a succesiunii in instanta ar fi mult mai convenabila spre deosebire de procedura dusa la notar, avand in vedere ca intre mostenitori nu exista o intelegere asupra masei succesorale, dar si faptul ca unii dintre ei nu vor sa participle din lipsa de bani sau alte motive.
In plus, mostenitorii care se inteleg ( cei doi frati- copiii 1 si 2) vor sa stie cu exactitate ce detine fiecare si in ce suprafata pentru ca fiecare sa se gospodareasca ulterior cum doreste sa vanda sau sa dea in arenda partile ce li se cuvin, in concluzie sa se clarifice pe ce e proprietar fiecare.
2.Adica in instanta se va stabili cu exactitate care e bucata de avere pe care o detine fiecare, in ce suprafata (..care este exact oaia pe care o detine si care e suprafata din pasunea care e numai a lui din intreaga masa succesorala etc) si nu doar faptul ca au calitate de mostenitori si eventual procentul detinut de fiecare din intreaga avere, asa cum s-ar preciza, inteleg,prin certificatul de mostenitor?
3.Cum se pot obtine de la primarie Anexa 24 -cererea de deschidere a dezbaterii succesorale, precum si anexa 23-certificat fiscal (obiectul masei succesorale) daca mostenitorii care vor sa faca succesiunea nu detin si actele de stare civila si nici adresele exacte de domiciliu ale celor care nu vor sa participle (sotia copilului decedat si copii acestuia)?
Intentia e sa apelam la un avocat pentru a purcede la dezbaterea succesiunii, dar pana atunci as dori sa ma mai lamuresc cum ar fi mai bine sa procedam, succesiune la notar sau instanta, ca sa nu cheltuim bani si timp si la notar ca apoi probabil sa se ajunga tot in instanta.
Multumesc anticipat celor care au rabdarea sa citeasca, sa inteleaga si mai ales sa raspunda cu bunavointa nelamuririlor mele.
Puteti doar sa-mi mai spuneti, va rog frumos, daca dezbaterea succesiunii in instanta, inclusive cu obtinere partaj, presupune costuri mai mici decat daca am apela la un notar?
Cu multumiri
Succesiune
Elleny
Este urmatoarea speta:
In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)