avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general avans pierdut cum procedez?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

avans pierdut cum procedez?

Buna seara, am urmatorul caz: Societatea A din Romania contracteaza cu societatea B din Romania vanzarea si proiectarea unei case (din profile ) Societatea B plateste vanzatorului Soc. A un avans in baza contractului. Soc A contracteaza cu Soc C din UE achizitia acestor profile. Soc C emite factura de avans materiale si proiectare catre soc.B Dupa un anumit interval Soc B trebuia sa achite diferenta de materiale altfel se pierde avansul achitat. La randul ei Soc A trebuie sa plateasca soc C diferenta altfel pierde avansul. Bineinteles Soc B nu mai plateste si cf contractului pierde avansul, da in judecata soc A si apoi se retrage din proces. Soc C din Ue zice ca nu poate nici o factura de penalitati sau ceva sa stingem avansul inregistrat. Deasemenea Soc A nu poate factura soc B nici o penalitate daca nu are de la firma din ue , ce solutie as putea gasi in acest caz pot sa autofacturez acele penalitati? Din punctul de vedere al firmei straine Soc A nu mai are nici o datorie. Cum pot factura Firmei B penalitatile?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 20:33, 19 Mai 2010
Chiar nu ma poate ajuta nimeni? Va rog
Contractul ce prevede pentru aceasta situatie ?
In contractul cu furnizorul este specificat ca societatea cumparatoare pierde avansul, iar contractul cu vanzatorul este la fel ( avea un termen pana la care trebuia sa achite diferenta de marfa in caz contrar pierde avansul)
Avansul pierdut se inregistreaza ca pierdere (deductibila) in contabilitatea pierzatorului, iar in cea a castigatorului ca venit. Nu este nevoie de factura.
Este suficient actul care atesta plata/incasarea. Sa nu uitam ca - in mod normal si logic - avansul reprezinta o suma de bani platita inaintea primirii produsului / serviciului achizitionat. Ca atare , ele trebuie tratat ca pe o plata / incasare.
Daca vorbim in prezent de factura este din cauza logicii strambe a MF care a impus colectarea de TVA la avans (in anumite situatii, este adevarat - dar acum toata lumea pretinde factura la avans !). In cazul acesta insa nu se calculeaza TVA la penalitati (opinia mea).
imi cer scuze pentru ca nu am scris clar ce voiam sa intreb : ce prevede contractul in ce priveste calculul penalitatilor ?

Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara-livrare prestari servicii Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.din Romania (A) face o achizitie intracomunitara de utilaje din UE.Aceste utilaje soc.rom le vinde pe teritoriul Romaniei unei alte soc.romane ... (vezi toată discuția)
Avans achitat, factura furnizor neemisa SISSInew SISSInew Am achitat prin virament bancar, conform unei facturi proforme un avans la data de 12 aprilie 2011. In ziua urmatoare am primit o parte din materialele ... (vezi toată discuția)
Cesiune creanta rodicaonet rodicaonet BUNA ZIUA TUTUROR ! Ma aflu intr-o situatie ciudata si am ascultat pana acum o multime de pareri si nu am reusit sa trag nici o concluzie.Situatia este ... (vezi toată discuția)