Buna seara, am urmatorul caz: Societatea A din Romania contracteaza cu societatea B din Romania vanzarea si proiectarea unei case (din profile ) Societatea B plateste vanzatorului Soc. A un avans in baza contractului. Soc A contracteaza cu Soc C din UE achizitia acestor profile. Soc C emite factura de avans materiale si proiectare catre soc.B Dupa un anumit interval Soc B trebuia sa achite diferenta de materiale altfel se pierde avansul achitat. La randul ei Soc A trebuie sa plateasca soc C diferenta altfel pierde avansul. Bineinteles Soc B nu mai plateste si cf contractului pierde avansul, da in judecata soc A si apoi se retrage din proces. Soc C din Ue zice ca nu poate nici o factura de penalitati sau ceva sa stingem avansul inregistrat. Deasemenea Soc A nu poate factura soc B nici o penalitate daca nu are de la firma din ue , ce solutie as putea gasi in acest caz pot sa autofacturez acele penalitati? Din punctul de vedere al firmei straine Soc A nu mai are nici o datorie. Cum pot factura Firmei B penalitatile?
Va multumesc anticipat
In contractul cu furnizorul este specificat ca societatea cumparatoare pierde avansul, iar contractul cu vanzatorul este la fel ( avea un termen pana la care trebuia sa achite diferenta de marfa in caz contrar pierde avansul)
Avansul pierdut se inregistreaza ca pierdere (deductibila) in contabilitatea pierzatorului, iar in cea a castigatorului ca venit. Nu este nevoie de factura.
Este suficient actul care atesta plata/incasarea. Sa nu uitam ca - in mod normal si logic - avansul reprezinta o suma de bani platita inaintea primirii produsului / serviciului achizitionat. Ca atare , ele trebuie tratat ca pe o plata / incasare.
Daca vorbim in prezent de factura este din cauza logicii strambe a MF care a impus colectarea de TVA la avans (in anumite situatii, este adevarat - dar acum toata lumea pretinde factura la avans !). In cazul acesta insa nu se calculeaza TVA la penalitati (opinia mea).
Cesiune creanta
rodicaonet
BUNA ZIUA TUTUROR !
Ma aflu intr-o situatie ciudata si am ascultat pana acum o multime de pareri si nu am reusit sa trag nici o concluzie.Situatia este ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.