avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere - usor atacabil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere - usor atacabil?

Buna seara,
mama mea are urmatoarea problema: parintii vor sa-i faca acte pe casa. ce este ma bine sa faca: contract de vanzare cumparare sau contract de intretinere? ea are inca 2 frati dintre care unul este interesat de casa parinteasca, iar celalalt nu. mama in prezent locuieste cu parintii, deoarece sunt bolnavi si nu se pot intretine singuri. bunicul este imobilizat la pat, iar bunica, in urma unui atac vascular nu mai poate vorbi. fratele care probabil ca va dori drept in casa nu ii ajuta deloc, ba chiar ii influenteaza pa batrani impotriva mamei. din cauza aceasta, mama a vrut sa plece de acolo, dar niciodata n-a facut-o. de aproape 20 de ani ea investeste in casa aia, fara sa ceara nimic in schimb (i-a ajutat sa-si construiasca o casa in locul celei vechi). de curand, s-a hotarat sa angajeze o femeie pentru a o ajuta pentru ca ii este frica sa plece si 5 minute de acasa. La aceasta femeie vrea sa-i faca acte de angajare, deoarece bunicul are certificat de handicapat si poate beneficia de ajutor de la stat. in acest caz contractul de intretinere devine usor atacabil? Dar, daca fiul nerecunoscator aduce martori mincinosi sau spune ca mama nu i-a ingrijit bine? despre contracul de vanzare cumparare ce credeti? ea nu-si permite sa le plateasca vreo suma apropiata de valoarea casei. Va intreb toate acestea, pentru ca mama in acest moment nu stie ce sa faca: sa inceapa demersurile pentru ai ramane casa dupa moartea parintilor, (asta implica timp si bani) sau sa nu faca nimic si sa se imparta la trei totul. Va multumesc
cel mai bine contract de intretinere.. din moment ce tot mama o angajeaza pe aceea femeie si tot ea supervizeaza ceea ce face aceasta, nu prea mai conteaza ce zice fratele rautacios..e cel mai bine, in opinia mea.. se pare ca oricum o dati de proces tot nu scapati
alinalaura a scris:

Dar, daca fiul nerecunoscator aduce martori mincinosi sau spune ca mama nu i-a ingrijit bine?

Pentru astfel de ipoteze nu exista remediu. Dar daca porniti de la astfel de premise nu mai faceti nimic. Putin curaj.
In alta ordine de idei contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere pare potrivit pentru situatia prezentata intrucat se pare ca intretinerea se presteaza deja.
contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere nu presupune stabilirea unui pret cat mai aproape de realitate? sau pretul casei este platit prin intretinere?
Va multumesc
Faptul ca angajeaza o femeie ca sa-l ingrijeasca pe bunicul nu inseamna ca bunicul este ingrijit de acea femeie si nu de ea? salariul acesteia o sa vina de la stat.
alinalaura a scris:

contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere nu presupune stabilirea unui pret cat mai aproape de realitate? sau pretul casei este platit prin intretinere?
Va multumesc


La contractul de vanzare -cumparare cu clauza de intretinere , bunul se instraineaza atat in schimbul unei sume de bani cat si a prestarii intretinerii vanzatorilor. Intrucat nu se poate stabili o proportie intre prestatia intretinerii, care nu se stie cat timp va fi necesara datorita caracterului aleatoriu, trebuie ca prestatia in bani sa se raporteze la valoarea bunului .Insa , nu oricum, deoarece pentru a sti intocmai ca ne aflam in prezenta unui contract de vanzare -cumparare ( dar care cuprinde si o clauza de intretinere, ce trebuie, evident, respectata, ca orice clauza contractuala) , este necesar ca prestatia in bani( suma platita si mentionata in contract, sa fie mai mare de jumatate din valoarea bunului instrainat). Daca suma platita ..sau, ma rog, mentionata in contract va fi mai mica de jumatate din valoarea bunului instrainat, contractul va putea fi calificat drept un contract de intretinere, in sensul ca, obligatia principala a dobanditorului bunului va fi intretinerea.

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare cu clauza de renta viagera psiholog_elena psiholog_elena Buna ziua, as dori sa intreb un avocat pentru a-mi explica situatia in care ma aflu. Parintii mei au impreuna o casa si un teren. Tatal a murit iar prin ... (vezi toată discuția)
Părinții au trecut apartamentul pe numele meu prin contract de vânzare-cumpărare cu clauză viageră. acum, după decesul tatei, mama spune că îl va desființa. credeți că se poate? Onmaan Onmaan in urma cu 10 ani am fost intrebata de catre parinti daca vreau sa-mi treaca apartamentul pe numele meu,am refuzat am zis ca mai am 2 frati si nu vreau balamuc ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu acordul fratilor vivipanait vivipanait suntem 5 frati. vreau sa inchei un contract de intretinere cu parintii sau contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pentru ca eu am grija de ei. ... (vezi toată discuția)