avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere cu acordul fratilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere cu acordul fratilor

suntem 5 frati. vreau sa inchei un contract de intretinere cu parintii sau contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pentru ca eu am grija de ei. este nevoie de acordul fratilor? mentionez ca mama are alzheimer gradul II de handicap.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: vivipanait , utilizator 20:22, 4 Iunie 2013
Avand Alzheimmer nu are capacitate de exercitiu deplina. Trebuie instituit tutore care sa o reprezinte in act. In niciun caz dvs. Nu dati pret nu e vanzare. Faceti contract de intretinere.ar fi Bine ca fratii daca sunt de acord sa fie declaranti in act.daca nu pastrati toate dovezile ca ati Prestat intretinerea chitante facturi bonuri. Intretinerea consta in haine medicamente, hrana, ingrijiri medicale si inmormantare. Daca aduceti fratii in act nu pot fi nici ei tutori. Instrainarea oricum se va face cu acordul instantei de tutela.
Eu zic că şi cu Alheimer are capacitate de exerciţiu deplină, pînă la punerea sub interdicţie. Poate că discernămîntul îi lipseşte, dar asta e altceva. Tutorele va putea fi numit numai după punerea sub interdicţie, în cadrul aceleiaşi proceduri.

In funcţie de simptomele pe care le prezintă şi de rezultatul expertizei psihiatrice, ar fi perfect posibil ca instanţa să respingă cererea de punere sub interdicţie.

Dacă noterul public are dubii cu privire la existenţa discernămîntului, poate uza de prevederile Legii nr.36/1995, art.59 (dacă nu mă înşel).

Dacă persoana respectivă are discernamînt, se poate obţine un certificat care să ateste existenţa discernămîntului, caz în care notarul va fi obligat să autentifice actul.

Eventuala semnare a contractului de întreţinere de către ceilalţi fraţi are ca efect împiedicarea lor de a invoca prezumţia instituită de prevederile art.1091(4) C.civil, potrivit căruia:

Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.

Legea s a mai schimbat de cand ati citit o dvs ultima oara,,,,,,

Tocmai ca sa nu se ajunga la o incheiere de respingere conf art 51, pe lipsa discernamantului am sugerat acest lucru....
Intamplator bunica mea sufera de aceasta boala si stiu cum se manifesta!
Insa dvs nu sunteti notar ca sa autentificati si sa raspundeti asa ca puteti vorbi mai lejer sa zicem.....
Normal ca pana la punerea sub interdictie are capcitate...dar nu va gasi vreun notar sa I autentifice actul!

Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
ContSters250994, utilizator
va multumesc pentru raspus. tata imi lasa prin testament partea lui din casa. cand s-a facut testamentul mama era mai grav bolnava. acum ma pot intelege cu ea. este mai bine. dar as vrea sa rezolv problema si cu partea ei din casa. cum ar fi mai bine pentru a nu avea neplaceri: donatie, testament din partea mamei sau un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere incheiat cu amandoi? unul din frati este plecat din tara, dar si-a dat acordul verbal. totusi as prefera un act fara acordul fratilor si care sa nu poate fi atacat.
Nu exista un act inatacabil. Faceti contract de intretinere prestati intretinerea strangeti dovezile chitante facturi bonuri pentru haine hrana medicamente ingrijiri medicale si cheltuieli de inmormantare cand o fi Vremea....

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare grf grf buna seara. povestea mea ar fi urmatoarea: \"in cazul in care intr0o familie sunt 2 mostenitori(copii)iar ambii parinti traiesc dar vor sa se de-a in ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere daiana87 daiana87 Buna ziua.. Problema sta in felul urmator: in iarna anului trecut fratele meu a incheiat un contract de intretinere cu parintii nostri cu acordul tuturor ... (vezi toată discuția)
Uzufruct si anl rlory24 rlory24 Buna ziua, Am rugamintea de a ma indruma ce sa fac , explicandu-va motivul pentru care sunt in impas. Parintii mei, fiind bolnavi au inceput sa-si....imparta ... (vezi toată discuția)