buna seara.
povestea mea ar fi urmatoarea: "in cazul in care intr0o familie sunt 2 mostenitori(copii)iar ambii parinti traiesc dar vor sa se de-a in intretinere doar unuia dintre ei celalalt poate ataca contractul?daca se face contract de vanzare cumparare nu de intretinere.
Intrebarea mea e urmatoarea:
1. am intelesc cum ca , contractul de intretinere se ataca in instanta mai greu decat cel de vanzare cumparare daca se face si declaratie de la ambii parinti cum ca se pot renova diverse camere si se pastreaza bonurile/facturiile de la materiale. este adevarat?
2. in cel de vanzare cumparare am intelesc ca de la o anumita suma minima in sus trebuie virati banii prin banca, iar daca alegi suma minima se poate ataca in instanta de celalalt mostenitor cum vca ar fi donatie.e adevarat?dar in cazul in care beneficiarul contractului nu e nici unul dintre mostenitori atunci de ce nu se poate ataca in instanta?
3. care ar fii varianta mai buna? contractul de intretinere sau cel de vanzare-cumparare?tinand cont de faptul ca ambii parinti traiesc iar contractul e 1/1
1. pretul unei vanzari trebuie sa fie sincer, real si serios. el trebuie sa fie virat efectiv in contul parintilor dvs. Daca se demonstreaza ca pretul este fictiv , nu a fost dat, vanzarea este in fapt o donatie si poate fi supusa reductiunii si raportului la decesul parintilor dvs. Ea poate fi desfiintata numai in limita incalcarii rezervei succesorale a celuilalt frate al dvs.
2. contractul de intretinere presupune ca in schimbul hranei medicamentelor, hainelor si a suportarii cheltuielilor de inmormantare dvs sa vi se transfere dreptul de proprietate. Nu se dau bani. Daca se presteaza efectiv intretinerea si aveti dovezi ca ati prestat-o , bonuri fiscale, facturi si martori este greu de desfiintat un astfel contract in instanta. In plus daca celalalt copil al parintilor dvs vine declarant in acest contract de intretinere ca este de acord si consimte la instrainarea facuta de parinti fratelui celuilalt , practic nu mai sunt probleme. Renovarea camerelor nu este intretinere. Intretinerea se refera la persoane.
3. Trageti singur concluzia care este cea mai buna solutie.
Potrivit art.1091 din Codul Civil "Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare."
Ca atare, de preferat ar fi sa incheiati un contract de intretinere in care celalalt descendent sa aiba calitatea de declarant si sa fie de acord cu încheierea acestui act, adica sa consimta la instrainare.
In cazul contractului de vanzare cumparare, pretul trebuie sa fie real si astfel orice pret real va depasi plafonul legal si va trebui sa fie achitat prin banca.
va multumesc pentru raspunsuri.
daca fratele nu este deaccord pt ca eu nu doresc sa platesc ceea ce el mi-a cerut pt a semna si nu doreste sa ajute nici la intretinerea parintilor ...cwe se poate face?