avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct si ANL
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct si ANL

Buna ziua, Am rugamintea de a ma indruma ce sa fac , explicandu-va motivul pentru care sunt in impas. Parintii mei, fiind bolnavi au inceput sa-si....imparta averea. Asa ca fratelui mic i s-a dat o casa cu teren contract de uzufruct, adica cu intretinerea parintilor cu tot ceea ce tine de ei plus cheltuielile de inmormantare, fratelui mare care nu se raspunde nici cu parintii, nici cu noi fratii) vor sa-i dea o casuta la tara cu terenul aferent, iar mie vor sa-mi dea un apartament cu suprafata de 47 mp unde locuiesc de drept parintii) si mentionand ca fratele cel mare este totdeauna nemultumit si vor sa facem un act pe care nimeni sa nu- l poata ataca. Problema este urmatoarea: eu, divortata fiind si cu doi copii, detin un apartament ANL si nu am cum sa-l pierd pentru ca nu voi avea unde locui, deoarece apartamentul parintilor este mic si ei chiar stau acolo. M-am interesat cum si ce sa fac, spunandu-mi ca parintii sa treaca pe nepot ap. cu uzufrict viager cred),ei nefiind de acord cu asta. Daca as facr eu un contract cu ei cu uzufruct, dar sa ramana doar ce este la notar fara sa ma trec in Cartea Funciara si la plati impozite pt aceat apartament se poate? Adica juristul de la ANL Locativa) mi-a zis ca daca nu se va afla de acel contract incheiat intre parintii mei si eu nu voi pierde ANL. Dar cum sunt ...binefacatori si orasul fiind mic mi-e frica ca cei de la Anaf sau Locativa sa nu afle. Ce as putea face eu, ce contract sau clauza sa se treaca ca sa nu pierd ANL-ul si sa nu se poata ataca de nici un frate de-al meu? M-am gandit si la partea de testament, dar citisem ca se poate ataca actul de unul din fratii mei.
Gasisem un articol din legea 221 din 24 iulie 2015, privind infiintarea ANLin care scria astfel:
titularul contractului de închiriere şi membrii familiei acestuia - soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia - să nu deţină o altă locuinţă în proprietate, inclusiv casă de vacanţă, cu excepţia cotelor-părţi dintr-o locuinţă, dobândite în condiţiile legii, dacă acestea nu depăşesc suprafaţa utilă de 37 m2, suprafaţă utilă minimală/persoană, prevăzută de Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;».
Astfel, dupa aceasta lege, as putea face cota-parte cu baiatul meu, in care mie sa-mi revina sa zic 35 mp si lui 12 mp din apartamentul parintilor mei prin contract uzufruct?
Astept raspunsul dumneavoastra!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:46, 4 Septembrie 2016
Buna ziua. Este destul de greu de gasit un raspuns care sa respecte toate conditiile cerute de dvs., dar nu imposibil. In situatia dvs. si-ar fi gasit aplicabilitate partajul de ascendent, daca parintii impreuna cu dvs. s-ar fi informat inainte de a face deja acte unuia dintre frati, prin textul de lege urmator:
Articolul 1.160 - Subiecte
Ascendenţii pot face partajul bunurilor lor între descendenţi.
Articolul 1.161 - Forme
(1) Partajul de ascendent se poate realiza prin donaţie sau prin testament, cu respectarea formelor, condiţiilor şi regulilor prevăzute de lege pentru aceste acte juridice.
(2) Partajul realizat prin donaţie nu poate avea ca obiect decât bunurile prezente.
Articolul 1.162 - Cuprins
Dacă în partajul de ascendent nu au fost cuprinse toate bunurile moştenirii, bunurile necuprinse se vor partaja conform legii.


Ramane sa mergeti la notar si sa discutati in ce masura puteti stabili printr-o noua conventie sa considerati contractul facut cu fratele mic ca fiind donatie, in temeiul art.1091, respectiv
(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire de bunuri ale parintilor cu acordul acestora, intre frati laposiiuliu laposiiuliu Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat.. Parintii mei detin o casa si un apartament.. Ei doresc ca sa treaca casa pe numele fratelui meu deoarece el deja ... (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumpărare cu uzufruct viager Darmar Darmar Buna ziua! Părinții mei au dat locuința fratelui meu. Noi ceilalti frați am fost de acord cu condiția ca fratele respectiv sa ii întrețină pe ... (vezi toată discuția)