avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract de arenda nerespectat. ce sa fac?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract de arenda nerespectat. ce sa fac?

Buna ziua. Am incheiat un contract de arenda pentru o suprafata de 0,5 ha plantatie de meri cu o firma pe o perioada de 5 ani. Am stabilit in contract numai 20% din productie partea mea iar restul revenind arendasului.Obligatiile lui sunt de a ingriji plantatia etc. Dupa 2 ani, arendasul mi-a spus acu cateva zile ca nu mai vrea sa ingrijeasca plantatia si sa ma descurc, sa-mi caut un alt arendas. Intrebarea mea este daca pot sa-l dau in judecata, mai ales ca in contract este stipulat faptul ca se poate rezilia contractul numai cu acordul ambelor parti; nu scrie nicaieri ca una dintre parti il poate rezilia unilateral. Ce ma sfatuiti? Daca il dau in judecata, am sanse de castig? Si daca da, ce ar trebui sa cer? Despagubiri pentru cei 3 ani ramasi? Si ce sa cer? Bani sau produse?
Va multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:33, 20 Martie 2007
Oricare dintre pãrþile contractante poate cere în justiþie rezilierea contractului de arendare pentru cauze de neîndeplinire a obligaþiilor de cãtre cealaltã parte, în condiþiile legii.
Litigiile sunt de competenþa instanþelor judecãtoreºti sau pot fi soluþionate, cu acordul pãrþilor, ºi prin arbitraj.
Pãrþile contractante au la dispoziþie toate mijloacele juridice pentru apãrarea drepturilor ºi intereselor lor legitime contractuale, în legãturã cu bunurile arendate.
art.24 legea 16
Aveti variante: ori cererti obligarea lui la executarea contractului, ori rezilierea cu daune interese - paguba suferita, atat cea actuala, cat si cea viitoare; toate daunele trebuie dovedite.
Un motiv da daune, incerc sa v adau eu: in anul 2007 se dau subventii de la stat pt agricultori, mai exact pt cei care lucreaza pamantul, adica el, in calitate de arendas ar fi avut dreptul la ajutorul banesc; daca nu ati fi facut contractul, banii i-ati fi primit dvs; altul: infiintarea majoritatii culturilor s-a facut deja, astfel ca acel pamant nu mai poate produce nimic - in consecinta, o paguba pt. dvs.

Si exemplele pot continua.... lauti legatura cu un avocat si la judecata cu el.
Inecracti sa obtineti refuzul lui de a continua contractul in scris sau, cel putin, ceva martori care sa va sustina.
Va multumesc pentru rasp. d-stra. Mai am o nelamurire , printre obligatiile arendasuluii este urmatoarea: ,, sa anunte proprietarul in cazul aparitiei unor elemente de forta majora care pot influenta contractul." si ultimul: ,, sa anunte proprietarul dupa incheierea fiecarui ciclu de productie de intentia sa de reziliere a contractului." De asemeni, mai este scris,asa cum am spus mai inainte, ,, Contractul nu poate fi reziliat decat cu vointa ambelor parti." Oare nu se bat cap in cap?
Si ultimul lucru pe care as vrea sa-l mentionez; chiar acum am primit prin posta o hartie de la respectiva firma prin care ma anunta ca d-ul XY nu mai indeplineste functia de administrator al societatii si nu mai poate sa desfasoare nici o alta activitate in cadrul societatii, drept pentru care este nevoita sa inceteze colaborarea in ceea ce priveste contractul de arenda.
Inca o data, va multumesc mult.



si ultimul: ,, sa anunte proprietarul dupa incheierea fiecarui ciclu de productie de intentia sa de reziliere a contractului."


mie imi miroase a clauza de denuntare unilaterala in favoarea arendasului.....dar macar a respectat termenul rezonabil: "dupa incheierea ciclului de productie"??
Un ciclu de productie, in cazul unei plantatii de meri, se incheie toamna, dupa ce s-a cules ultimul mar,adica prin septembrie.Apoi, la o saptamana-doua, incepe urmatorul cand se da o stropire cu sulfat de cupru ( stropire albastra). Tot toamna tarziu se administreaza ingrasaminte chimice sau organice ( daca nu, productia se reduce la jumatate) dupa care se ara pamantul. Primavara devreme se stropesc iar pomii cu o substanta,nu stiu care, dar care este extrem de importanta, dupa care se tund pomii.Pana la ora actuala, arendasul n-a miscat un deget si, cred eu, productia de mere este cam compromisa.Asadar, nu cred ca a respectat nici macar termenul rezonabil ,,dupa incheierea ciclului de productie".Arendasul mi-a trimis ieri o scrisoare obisnuita, care se putea pierde pe drum, la o adica, prin care m-a anuntat ca, si aici e o chestie ciudata, firma agroserv etc. nu-l mai are administrator pe d-ul icsulescu si de aceea este nevoita sa inceteze colaborarea in ceea ce priveste contractul de arenda. Ori contractul este incheiat , in conformitate cu legea arendarii nr.16?1994,intre mine si firma respectiva,reprezentata prin d-ul icsulescu,unic asociat la firma respectiva, in calitate de arendas.De asemeni, la obligatiile arendasului, este prevazut :
a. sa foloseasca bunurile incredintate ca un bun proprietar,mentinand potentialul productiv al plantatiei,efectuand urmatoarele lucrari: taieri de rodire,fertilizare,lucrari agrotehnice ale solului,tratamente fitosanitare.
b. sa plateasca arenda la termenul si modalitatile stabilite.
c. sa anunte proprietarul in cazul aparitiei unor elemente de forta majora care pot influenta contractul.
d. sa anunte proprietarul dupa incheierea fiecarui ciclu de productie de intentia sa de reziliere a contractului.

Iar la alte clauze,este scris :

1. eventualele ajutoare banesti care vin de la buget vor fi directionate catre arendas care le va utiliza pentru efectuarea lucrarilor de intretinere susmentionate.
2. contractul nu poate fi reziliat decat cu vointa ambelor parti.

Uff, nu am gasit legea asta a arendarii,insa acest punct 2., cel cu vointa ambelor parti, nu este mai puternic decat cele doua puncte ( c si d ) sau chiar numai pct. d., ce spune ca arendasul sa-l anunte pe proprietar de INTENTIA sa de reziliere?
Va multumesc frumos daca ati avut rabdare sa citit pana la capat.

Alte discuții în legătură

Contract de arendare Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G exista o durata minima sau maxima pentru care se pot incheia contractele de arendare? nu se poate insera o clauza intr-un contract de arendare prin care, daca ... (vezi toată discuția)
Incetare contract arenda. deces arendator alinc2000 alinc2000 Buna ziua. In anul 2007 bunicul meu a incheiat cu o societate un contract de arenda pentru o perioada de 10 ani. In primavara acestui an au decedat ambii ... (vezi toată discuția)
Arendas declara insolventa, nu plateste arenda, dar cultiva din nou terenul Hauti Hauti Am arendat pe 5 ani. In octombrie 2016 contractul va expira. In contract este prevazut ca arendasul sa plateasca impozitul pe teren la primarie dar de trei ... (vezi toată discuția)