avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

buna ziua. ma numesc Popescu Mariana si sunt din Galati. am o nelamurire in legatura cu concediul medical. Pe data de 15 aprilie 2010 am facut varsat de vant. Initial medicul de familie mi-a zis ca trebuie sa satu in concediu medical 3 saptamani. Mi-a dat concediu medical pentru 14 zile pe luna aprilie dupa care urma sa-mi prelungeasca concediul cu 1 saptamana din luna mai. Dupa cele 14 zile cand am sunat sa-mi prelungeasca concediul mi-a zis ca nu mai poate sub nici o forma. Mentionez ca la 14 zile dupa mine a facut si fetita mea de 4 anisori varsat de vant. Am sunat iar i-am explicat situatia doctoritei si mi-a zis ca nu poate sa-mi dea concediu medical pentru ingrijirea copilului. Intrebarea mea este daca am dreptul la prlungirea concediului medical pentru ingrijirea copilului.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:34, 1 Mai 2010
1. Iata ce spune OUG158/2005 despre concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav

Art. 26. -
(1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 27. -
(1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţă de urgenţă pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.
Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant.
Art. 30. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.

2. Mergeti la medicul de familie si vedeti daca are un alt motiv de a nu va acorda concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pentru copil cu handicap elennna elennna Buna. Daca am un copilas incadrat in handicap grav de cate zile de concediu anual pt ingrijirea lui pot beneficia? acestea se acorda separat de concediul meu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Gabytza13 Gabytza13 Buna ziua,am si eu doua fetițe care sunt bolnave (scarlatina) si am fost la medicul de familie pentru a-mi acorda concediu medical pentru ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ingrijire copil monica.daliu monica.daliu Buna ziua, Am 2 copii, unul de 4 ani si unul de 2. In ultimul an am beneficiat de 11 zile concediu medical, din care 6 pentru ingrijirea unuia dintre copii. ... (vezi toată discuția)