Va rog mult daca puteti sa ma ajutiati si pe mine.Am lucrat timp de 3 ani la o firma cu carte de munca,am incetat activitatea pe 29.04.2010.(cu acordul partilor).Voi semna pe 3.05.2010 la o alta firma conventie civila(se va plati doar impozitul pe venit,din cate stiu eu) pentru 2 luni, urmand ca apoi sa semnez contract de munca.Intrebarea mea este daca afecteaza aceste 2 luni posibilitatea mea de a ramane oricand insarcinata si de a putea beneficia de prenatal dar si de concediul de crestere copil pana la 2 ani.Daca puteti sa imi spuneti de cand as putea sa raman insarcinata fara sa fie vreo problema.Va multumesc mult ,sper ca imi raspundeti sa pot si eu sti daca ar trebui sa mai fac altceva,deoarece imi doresc foarte mult un copil,incerc de ceva timp.Multumesc!!!
Buna seara,
conventiile civile au un regim deosebit si, am inteles ca, sunt recunoscute doar cele incheiate intre un angajator si o persoana fizica autorizata ( nu e o certitudine, asa mi-au spus telefonic cei de la finante). Dar, in cazul d.voastra, daca se plateste doar impozit, nu se va lua in calcul la indemnizatia pentru cresterea copilului. Trebuie sa va faceti d.voastra calculul, in asa fel incat, sa aveti realizate venituri in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. ( ma refer la venituri din activitati profesionale supuse impozitului dar, pentru care platiti si cota la sanatate)
OUG 148/2005 nu conditioneaza plata indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani de plata contributiei la sanatate ci numai de existenta veniturilor profesionale supuse impozitarii in cele 12 luni premergatoare nasterii.
Din ce inteleg eu ..aceasta perioada in care semnez conventia civila de prestari servicii constituie de asemenea perioada in care eu realizez venituri si pot beneficia de CCC.Pentru concediu de maternitate ce perioada trebuie sa cotizez la sanatate?Va multumesc,sper ca nu v-am deranjat prea tare si cu aceasta concluzie pe care v-am rugat sa ma ajutati sa mi-o definitivez.
Art. 10. -
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Art. 23. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10. Art. 24. -
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia. Art. 25. -
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.