avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalcularea pensiei pentru limita de varsta la grupa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalcularea pensiei pentru limita de varsta la grupa a II a de munca

Tatal meu a iesit la pensie la varsta de 59 ani si 3 luni cu 42 de ani de munca dintre care 27 ani ca sofer profesionist - grupa a II a. Anii de munca: 1966 - 2008 (intrerupere 1 an si 4 luni din cauza serviciului militar). Are dreptul la recalcularea pensiei in functie de grupa a II a?
Cel mai recent răspuns: flo2010 , utilizator 08:48, 26 Mai 2010
flo2010 a scris:
Are dreptul la recalcularea pensiei in functie de grupa a II a?

Va rog sa reveniti cu data nasterii tatalui dvs., data stabilirii drepturilor de pensie (este trecuta in decizie) sau macar data emiterii deciziei de pensie.

Va rog sa precizati pe larg ce vreti sa intrebati, nu i-au fost valorificati anii de grupa sau ce s-a intamplat?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Mai 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns! Revin la mesajul anterior adaugand datele solicitate de duumneavoastra:
Tatal meu a iesit la pensie la varsta de 59 ani si 3 luni cu 44 de ani de munca dintre care 27 ani ca sofer profesionist - grupa a II a. Anii de munca: 1966 - 2008 (intrerupere 1 an si 4 luni din cauza serviciului militar). Are dreptul la recalcularea pensiei in functie de grupa a II a?
Data nasterii tatalui meu este: 02.11.1948
Data deschiderii drepturilor initiale de pensie este: 01.01.2008.
Date din decizie: total stagiu de cotizare conform L. 3/1977: 25 ani, 11 luni, 27 zile.
Avand ca data de deschidere a drepturilor de pensionare 01.01.2008, de ce nu mai are dreptul la recalculare ? Multumesc anticipat! multa sanatate!
1. De ce doriti recalcularea pensiei? Anii in care a lucrat in gr.a II-a de munca nu au fost valorificati? Erau inregistrati in carnetul de munca?
2. A facut sesizare la Casa de Pensii? Ce raspuns a primit?
3. E greu sa raspunzi, sa faci supozitii daca nu ai toate datele.
4. Din decizia de pensionare ne puteti da urmatoarele:
- reducerea varstei standard;
- stagiul de cotizare realizat;
- stagiu aferent grupei a II-a;

Multumesc! Nu stiam care sunt datele de care aveti nevoie.
1. reducerea varstei standard - datorita conditiilor speciale si deosebite de munca: 5 ani si 6 luni;
2. Stagiul complet de cotizare realizat (conform L. 19/2000) 34 ani si 2 luni
total stagiu de cotizare realizat 44 ani o luna si 10 zile din care in gr. a II a 25 ani, 11 luni 27 zile
In momentul in care si-a depus dosarul la casa de pensii i s-a supus ca nu conteaza grupa, nu i se mai ia in calcul grupa.
Pentru toti acei ani de munca, tata a considerat faptul ca pensia in valoare de 580 este foarte mica. A sperat ca recalcularea i-ar aduce o marire a pensiei.
A facut apoi o sesizare la casa pensiilor si i s-a raspuns ca, intrucat data de pensionare este la 01.01.2008, cererea de recalculare a pensiei pentru limita de varsta prin utilizarea unui stagiu complet de cotizare de 20 ani este respinsa.
1. Nu inteleg unde este problema. I s-a spus ca nu conteaza grupa dar din datele prezentate reiese ca a fost luata in calcul.
2. Nu inteleg nici la care 20 de ani va referiti ca au fost respinsi. Poate daca postati tot raspunsul de la Casa de Pensii , sa ma dumiresc despre ce este vorba.

Alte discuții în legătură

Decizie limita de varsta ionutalex86 ionutalex86 Buna ziua . Numele meu este Lamasanu Ionut si vin cu o nelamurire din partea tatalui meu. Nu stie sigur daca i-a calculat corect aceasta decizie cu grupele de ... (vezi toată discuția)
Decizia nr. 40 din 22.09.2008 a inaltei curti de casatie si justitie nelush2103 nelush2103 As dori sa aflu daca decizia nr. 40 din 22.09.2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mai este de actualitate si are aplicabilitate juridica.... Si care ... (vezi toată discuția)
Recalculare punctaj pensie Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius Bunicul meu s-a pensionat in 01.08.1988(sub incidenta legii 3 din \'77). A lucrat in grupa 1 de munca 20 de ani si 3 luni. Actuala decizie de pensionare ii ... (vezi toată discuția)