avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi succesiune

am si eu o intrebare.... sora bunicii mele a decedat in decembrie si nu are copii.. mai suntem din partea lor, in familie, eu si o matusa care are doi copii majori, ele mai avand un frate, si el decedat.... Bun, in casa ramasa, nu s a gasit nici un act de proprietate al casei. Am mers la primarie si acolo nu este decit un titlu pe pamintul de la camp in care este trecuta si casa. Dar titlul este pe numele sotului sorei bunicii! Problema e ca toate contractele :CEZ,apa,financiar apar pe numele sorei bunicii....eu am dat o declaratie de acceptare a succesiunii, si as vrea sa stiu si eu urmatoarele: cum facem cu actele?unde le gasim?la notariat in arhive nu sunt, la primarie,nu sunt, la arhive nu am gasit nimic...ce putem face? si ce drept am eu la succesiune?multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 11:10, 2 Mai 2010
Daca nu mai exista alti mostenitori legali ,cu vocatie reala la succesiune,iar d-voastar a-ti acceptat mostenirea,cereti notarului sa va elibereze certificat de mostenitor.
Cu certificatul de mostenitor mergeti la primarie si cereti sa va elibereze titlu de proprietate pe bunurile mostenite,urmand ca in baza titlului de proprietate sa faceti cadastrul, intabulare in cartea funciara si sa cereti preluare utilitatilor casei.
In cazul in care sunt mai multi mostenitori,procedati la fel ,dar pe numele la toti mostenitorii cu vocatie reala,urmand sa faceti imparteala ulterior prin acord amiabil sau in instanta.
multumesc pentru raspuns.....si inca,profitand de amabilitatea dvs, eu nu am gasit absolut nici un act pe numele matusii,desi tot ce tine de taxe ,impozite,utilitati, sunt pe numele dumneeai,eu le am platit la zi! iar la notariat nu apare ca s ar fi dezbatut succesiunea dupa sotul dansei....deci, merg si solicit certificat de mostenitor, dar poate am surpriza ca primaria DESI APARE PE ROL MATUSA ACOLO, sa nu mi elibereze nimic, existand la dosar doar un titlu de proprietate pe numele sotului dansei,deci....? multumesc anticipat
Sau, mai este o cale. daca bunica a trait acolo,mai bine de 30 ani, chiar daca nu a avut acte si daca nu a fost tulburata in posesie de nimeni, are dreptul de proprietate prin uzucapiune.
Daca nu exista actele si vreti sa faceti @lumina@ este bine sa deschideti un proces pentru uzucapiune cu privire la bunica si sa se constate ca sunteti mostenitoruil ei. .taxele judiciare nu sunt mari. Se va dispune efectuarea unei expertize topografice, eventual si de constructii, astfel incat vor fi evidentiate toate datele de identificare ale imobilelor (nr, topo. vecinatati, suprafete reale, etc. ) iar prin sentinta se va dispune inscrierea lor in cartea funciara impreuna cu dreptul de proprietate , in favoarea dvs. ca mostenitor al bunicii. matusa poate in instanta sa renunte la cota ei,. daca nu are interese in cauza.
Ultima modificare: Duminică, 2 Mai 2010
ContSters122901, utilizator
Este cam greu de spus, raportat la sustinerile dvs., care nu sunt detaliate, cine sunt mostenitorii defunctei.:) Bunica dvs. a decedat? Cate/cati frati sunt? Cati sunt in viata? Cati copii au cei care nu mai sunt in viata?

Cert este ca, daca mai sunt si alti succesori (frati bunica-de exemplu, sau copii ai acesteia sau rude ale defunctului sot al sorei bunicii), care au acceptat aceasta mostenire si aceasta/acestia ar putea avea/invoca drepturi asupra acestei mosteniri.

Daca titlul-sa zicem activul mostenirii, este pe numele sotului sorei bunicii dvs., va trebui sa dezbateti succesiunea, intai de pe urma cestui defunct (si aici va trebui sa aflati daca s-a dezbatut vre-o succesiune de catre alti posibili succesori ai acestuia-frati, parinti, nepoti etc.) si apoi a sorei bunicii dvs.

Daca in titlul ce se afla la Primarie este trecuta si "casa" sorei bunicii, puteti include in masa succesorala aceste bunuri si apoi, vedeti cum puteti proceda ca sa reglementati situatia juridica a casei si terenului aferent.

Verificati la Notarii din zona dvs. (Camera Notarilor Publici)-Registrul succesiuni, sa nu existe vre-o succesiune dezbatuta de catre rudele defunctului sot al sorei bunicii.

Si...:) bafta!
multumesc

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire de la bunici ma_ria ma_ria Buna seara, bunicii au murit, unul in 1992, celalalt in 2000 si nu s-a dezbatut mostenirea din varii motive. In prezent mai traiesc doi dintre cei 6 frati, ... (vezi toată discuția)
Bunuri proprii - mostenitori sile2011 sile2011 buna ziua am si eu o problema matusa mea a decedat acum 24 de ani sotul iei a decedat acum 14 ani sotul iei a facut cerere in baza legii fondului funciar ... (vezi toată discuția)
Mostenirea dupa decesul tatalui lumiplai lumiplai BUNA ZIUA MA NUMESC LUMINITA SI VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS LA PROBLEMA MEA. PARINTII MEI AU FOST CASATORITI TIMP DE 2 ANI. DIN CASATORIA LOR ... (vezi toată discuția)