avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare teren

Am cumparat un teren intravilan. In momentul in care am ajuns in fata notarului pentru incheierea contractului de vanzare - cumparare s-a constatat ca de fapt am cumparat doua parcele de teren cu nr. TOP diferit (logic) succesive. Am incheiat contractul de vanzare - cumparare doar pentru o parcela achitand suma solicitata de catre proprietar pentru cele doua parcele. M-am deplasat cu proprietarul celor doua parcele la un avocat pentru intrarea in posesie si a celei de a doua parcele. Am achitat de doua ori taxele solicitate de avocat si nu a rezolvat cazul motivand ultima data ca s-a abrogat institutia Uzucapiunii. Fac precizarea ca proprietarul terenurilor nu poate face dovada cu inscrisuri ca persoanele care figureaza in evidentele de la Cartea Funciara sunt decedate. A prezentat de la primaria din localitate documente care atesta ca a achitat impozitul aferent pentru teren si a facut dovada cu martori in instanta ca este proprietarul terenurilor respective si ca le-a folosit un timp indelungat.
Cu deosebit respect si consideratie va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac ca sa rezolv situatia prezentata mai sus.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: bibinelu , utilizator 09:52, 4 Mai 2010
Avocatul a invocat abrogarea institutiei uzucapiunii???????????//:)):)) Sigur era avocat???
Nu este adevarat, dobandirea dreptului de proprietate ca urmare a uzucapiunii se constata in instanta in continuare.
Daca terenul este intravilan, ar mai exista o posibilitate, in afara actiunii in instanta. Ordinul prefectului, in baza art. 23 din Legea 18/1991. Proprietarul trebuie sa mearga la primarie si sa depuna dosarul, cu urmatoarele acte:
- cerere;
- extras registrul posesorilor 1990 si registrul agricol 1986-1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului (de la primarie);
- schita cadastrala a imobilului;
- acte de stare civila ale proprietarului;
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate (daca suprafata rezultata din masuratorie ste mai mare decat cea din evidentele primariei)
- istoric de rol fiscal.
In aceasta varianta, constatarea dreptului de proprietate se face pe cale administrativa.
Trebuie mentionat ca institutia Ordinului Prefectului este mai uzitata in Moldova si Muntenia; in Transilvania, data fiind existenta cartii funciare, este de incercat institutia uzucapiunii. Actiunea se introduce la judecatoria in a carei raza se afla situat imobilul in cauza, de catre posesor (respectiv cel care v-a vandut dvs. prima parcela). Va trebui sa depuna la dosar istoric de rol fiscal (ca sa dovedeasca plata impozitului pentru minim 30 de ani), si va trebui sa aiba pregatiti doi martori care sa ateste faptul ca posesia a fost publica, continua, utila si sub nume de proprietar, pentru 30 de ani.
Probleme: actiunea trebuie introdusa impotriva fostului proprietar/mostenitorilor acestuia (cel care apare in CF) si se timbreaza la valoare (3% din valoarea imobilului, cred).
Mai bine cautati un avocat care n-a facut facultatea la seral :)) si care sa vada daca va poate ajuta cu o actiune in uzucapiune.
Saru' mana. Multumesc pentru raspunsul clar si documentat! Am sa tin cont de recomandarea dumneavoastra, am sa caut un avocatcare sa-mi rezolve problema. Daca erati dumneavoastra prin apropiere, va alegeam pe dumneavoastra.
Cu deosebit respect si consideratie,
Ion NICA

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte proprietate nedelcu81 nedelcu81 buna ziua ,am si eu urmatoare problema trebuie sa facem succesiunea la o casa si un teren dar nu avem niciu act de prorietate pt ca bunici sotului meu au ... (vezi toată discuția)
Teren fara acte lauryss lauryss daca Xsi Ysunt titulari de rol ai unui teren,asta inseamna ca ei pot fi si proprietari ai aceluiasi teren? (vezi toată discuția)
Actiune in constatare sau uzucapiune? adrian.cocea adrian.cocea Imobil + teren aferent intravilan cumparate de sot-sotie in 1928. De pe urma lor au fost 5 copii. Sotul decedeaza in 1943 si nu este nici un act ca s-ar fi ... (vezi toată discuția)