avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

as dori sa stiu la ce varsta iese la pernsie o persoana cu gradul 2 de handicap din nastere,nascuta pe 29 august 1955 si cu 30 ani vechime in campul muncii?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:50, 4 Mai 2010
Va rog sa reveniti cu urmatoarele date:
-sexul persoanei pentru care intrebati;
-in ce grad de handicap este incadrata in prezent, respectiv grav, accentuat sau mediu.
Interventie moderator

Va rog sa cititi si sa respectati regulamentul de postare in Forum, in special pct. 3.3. Daca mai aveti intrebari, va rog sa folositi butonul "raspunde".
Nu puteti primi niciun raspuns pana nu precizati daca este vorba despre handicap grav, accentuat sau mediu. Nu am sa raspund vreodata fara date exacte.

3.3. Nu adresa aceeasi întrebare pe mai multe sectiuni ale forumului si nu deschide acelasi topic de mai multe ori. In acest caz topic-urile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori, utilizatorul urmand a fi avertizat, iar ulterior, in caz de nerespectare a avertismentului, va fi banat temporar sau defintiv.

Gabriela Pintea
e gradul 2 ce nu intelegi nu sunt decat 3 grade de handicap
doctorul nu spune accentuat ci gradul 2
alberto77 a scris:
e gradul 2 ce nu intelegi nu sunt decat 3 grade de handicap

Nu-mi amintesc sa fi fost colegi de scoala sau sa ne fi cunoscut vreodata ca sa va permiteti sa ma tutuiti.

alberto77 a scris:
doctorul nu spune accentuat ci gradul 2

Nu conteaza ce spune medicul dvs., ci prevederile art. 86 din Legea nr. 448/2006 privind protetia si promovarea persoanelor cu handicap.

ART. 86
(1) Gradele de handicap sunt: uşor, mediu, accentuat şi grav.
(2) Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

In functie de gradul de handicap, art. 47 din Legea nr. 19/2000 prevede reduceri ale varstelor standard de pensionare si ale stagiilor de cotizare pentru persoanele care au lucrat in conditii de handicap preexistent.

ART. 47
1) Persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat, in functie de gradul handicapului, beneficiaza de reducerea stagiilor de cotizare si a varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 3, astfel:
a) cu 15 ani, reducerea varstei standard de pensionare, daca au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav;
b) cu 10 ani, reducerea varstei standard de pensionare, daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;
c) cu 10 ani, reducerea varstei standard de pensionare, daca au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu.

Deocamdata, in anul 2010, acestea sunt prevederile legale, nu cele pe care nu le cunoaste medicul dvs.

--------------------------

O femeie nascuta in 1955 si care a realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani poate beneficia de pensie anticipata partiala la varsta de 55 de ani, respectiv anul acesta.
Ultima modificare: Marți, 4 Mai 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare invaliditate mihailaion mihailaion Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea intrebare: Sunt bonlav de polichistoza renala(boala genetica), diabet zaharat tip 2(cu insulina), obezitate, am ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta pensionare - handicap grad iii amphora amphora Buna ziua, Sunt nascuta in februarie 1957, am o vechime de 31 ani si 1 luna (stagiu integral de cotizare) si certificat de handicap grad III; doresc sa ma ... (vezi toată discuția)
Care este varsta de pensionare pentru o persoana cu handicap popamre popamre Data nasterii:16.06.1967 Handicapul il am din nastere Lucrez din 1986, dupa terminarea liceului. Beneficiez de vreo reducere a varstei de pensionare? ... (vezi toată discuția)