avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident - daune
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident - daune

In proces penal se pot cere pretenti materiale? Ce inseamna parte civila pentru Fond? La un proces penal pot sa imputernicesc pe cineva sa merga in locul meu? Daca nu ma prezint ce se intampla? In proces penal se prezinta si cel cu pretenti?
In procesul penal , va constituiti parte civila , in sensul ca aveti pretentii la plata unor daunePentru ca o persoana sa obţina calitatea de parte civila în procesul penal trebuie îndeplinieasca doua conditii : prejudiciul(pagubei) suferit de aceasta să se fi produs printr-o infracţiune şi să manifeste dorinţa de a fi despăgubita în procesul penal. Astfel, pentru repararea prejudiciului exista posibilitatea ca în cadrul procesului penal să se exercite o acţiune civilă prin care se va dobândi calitatea de parte civila în acel proces penal. De aceea, în mod obligatoriu, calitatea de parte civilă în procesul penal presupune constituirea în această calitate printr-o declaraţie expresă din partea persoanei prejudiciate. Declaraţia poate fi facută oricând în cursul urmăririi penale, iar în cursul judecăţii, cel mai târziu până la citirea actului de sesizare. În cuprinsul declaraţiei trebuie să se precizeze în ce constă prejudiciul suferit şi care este cuantumul acestuia. Atunci când sunteţi chemat în faţa organului de urmărire penală sau în faţa instanţei de judecată, pentru a fi audiat ca parte vătămată în proces, vi se aduce la cunoştinţa că vă puteţi constitui ca parte civilă în cauza , dacă aţi suferit o pagubă sau o daună morală ca urmare a săvârşirii infracţiunii, aspect ce se va consemna în declaraţia dată de dumneavoastra.

Parte civilă in procesul penal:
puteţi solicita acordarea despăgubirilor ; în faţa instanţei de judecată puteţi formula cereri, ridica excepţii şi pune concluzii, iar pe tot parcursul procesului penal veţi fi audiat in această calitate.
când soluţia adoptată de instanţa vă nemulţumeşte, puteţi exercita calea de atac a apelului în ceea ce priveşte latura civilă ;
puteţi renunţa la despăgubiri printr-o declaraţie scrisă şi neechivocă, făcută personal sau prin reprezentant, în faţa organului care soluţionează cauza..
Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2010
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
Dar in calitate de inculpat?
Ar fi bine sa va hotarati, ori sunteti parte civila , ori sunteti inculpat
Eu sunt inculpat, cred ca nu mam pronuntat bine , vreau sa stiu ce poate face partea civila intrun proces penal, poate cere pretenti penale? cu decide judecatorul daca le merita?
Partea civila intr un proces penal poate cere daune materiale pentru eventualele pagube produse de catre inculpat

Alte discuții în legătură

Accident rutier din culpa Andrei86X Andrei86X Buna seara. As dori sa ma ajutati cu un sfat la cele de mai jos. In data de 15/05 la orele 17.00 am produs un accident din culpa (nu am pastrat distanta ... (vezi toată discuția)
Se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? outlander outlander Buna ziua As dori sa va intreb daca se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Daune morale si materiale pentru vatamare corporala pentru succesor? Popa_Jenica Popa_Jenica Buna ziua.Tatal meu a avut un accident auto la 01.01.2013.In urma acestui accident am deschis un dosar de vatamare corporala la o societate de ... (vezi toată discuția)