avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cum pot primi somaj dupa somaj tehnic?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cum pot primi somaj dupa somaj tehnic?

daca firma la care lucrez se inchide,eu fiind in somaj tehnic pana la data de 01.06.2010,cand pot intra in ajutorul de somaj? am fost anuntati ca de sapt viitoare sa ne cautam altceva,dar in conditiile astea e cam greu

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:12, 7 Mai 2010
Daca firma isi inchide activitatea, atunci se va inceta somajul tehnic si va emite instiintari de preaviz , urmand ca, c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs. dupa expirarea termenului de preaviz.
De la data incetarii c.i.m. aveti la dispozitie 30 de zile pentru a depune actele pentru somaj.
Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
nu stiu daca firma isi inceteaza activitatea, dar ni s-a spus sa ne cautam altceva,in cazul asta ar trebui sa ne dea afara,sau nu stiu cum se face?
Asteptati decizia de incetare a CIM, dar care va trebui sa fie cu incadrarea art. 65. - (1) Codul Muncii
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa
in cazul acesta se poate beneficia si de un salariu compensator,chiar daca nu este
trecut in c.i.m,si cum l-as putea lua daca angajatorul nu vrea sa mi-l dea?

va multumesc mult
Art. 78(1) din Contractul colectiv unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede ca trebuie sa primiti cel putin un salariu brut lunar in afara drepturilor cuvenite la zi.
Aratati angajatorului acest articol si, daca nu sunteti multumit de felul in care angajatorul isi respecta obligatiile in cazul concedierii, puteti face o sesizare la Inspectia muncii si veti primi un raspuns in termen de 30 de zile. Inspectia muncii va verifica si va lua masurile care se impun.

Alte discuții în legătură

Somaj cosmuta cosmuta Buna Am fost angajat la o societate com.un an si 6 luni,la lichidare ( inchid punctul de lucru)mi s-a spus ca nu -mi pot face somaj, ca m-au angajat cu legea ... (vezi toată discuția)
Cum procedez cu somajul abc112 abc112 Buna ziua , lucrez ca agent de paza 1 mai 2013 pana 27 august 2013 cand ne au preluat alta firma de paza cu contract de munca , si am lucrat de pe 27 august ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj cristanciu cristanciu Am lucrat 30 ani la o firma privata,de unde am plecat pe 10 mai prin acordul partilor. Pe 20 mai m-am angajat la o alta firma pana pe 30 iunie,cand mi s-a ... (vezi toată discuția)