avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj

Buna
Am fost angajat la o societate com.un an si 6 luni,la lichidare ( inchid punctul de lucru)mi s-a spus ca nu -mi pot face somaj, ca m-au angajat cu legea 85 si nu pot beneficia de somaj .
Nu inteleg nimic...ma puteti ajuta?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:47, 31 Iulie 2015
Angajarea nu are cum sa se faca in baza altei legi, decat a Codului Muncii.

Probabil ca ati fost angajat ca fiind somer in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, situatie in care angajatorii primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni. (art.85 din Legea nr.76/2002).

art. 85 din Legea 76/2002
(1)Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
(2)De facilitatile prevazute la alin. (1), cu exceptia scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorata de angajator pentru persoanele respective, beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
(4)Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. (1) si (2), anterior termenului de 18 luni, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din motivele prevazute la art. 83 alin. (2).
(5)Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
(6)Nu beneficiaza de facilitatile prevazute la alin. (1), (2) si (5) angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevazute la aceste alineate.
deci,nu pot beneficia de somaj :(
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2015
cosmuta, utilizator
Nu scrie nicaieri ca nu puteti beneficia de somaj , daca va inceteaza c.i.m. in baza art.65 C.mun.

1. Daca veti fi concediat cu art. 65 din Cdul muncii veti benficia de indemnziatie de somaj daca indepliniti conditiile legale dar angajatorul va trebui sa restituie banii incasati de la AJOFM pentru angajarea dvs.

2. Angajatorul nu va mai plati acesti bani daca incetarea contractului individual de munca (CIM) se face prin demisie.

3. Eu va recomand sa nu demisionati, lasati pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM.
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie, prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu da posibilitatea sa beneficieze de indemnizatia de somaj, intrucat acestea sunt considerate motive imputabile salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate beneficia de somaj? dianaanaid dianaanaid Am o I.I. si am angajat o pe mama ca reprezentant vanzari. La 4 luni de la angajare, am putut face dosar prin care statul imi platea lunar, timp de un an de ... (vezi toată discuția)
Somaj - facilitati pentru angajatorii persoanelor cu varsta >50 ani steaua59 steaua59 ce facilitati are un angajator daca angajeaza o persoana trecuta de 50 de ani: prima intrebare daca acea persoana este in somaj si a doua ... (vezi toată discuția)
Angajati cu varsta peste 50-55 ani maria_2016 maria_2016 Citisem cu ceva timp in urma, ca angajatii care angajeaza persoane cu varste de peste 50-55 ani, beneficiaza de scutiri la plata asigurarilor pentru ... (vezi toată discuția)