avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj - facilitati pentru angajatorii persoanelor cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj - facilitati pentru angajatorii persoanelor cu varsta >50 ani

ce facilitati are un angajator daca angajeaza o persoana trecuta de 50 de ani: prima intrebare daca acea persoana este in somaj si a doua intrebare daca nu este in somaj
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:59, 21 Ianuarie 2014
Legea nr.76/2002, art. 85 :
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

(2) De facilităţile prevăzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.

(3) Abrogat.

(4) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 18 luni, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).

(5) Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

(6) Nu beneficiază de facilităţile prevăzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute la aceste alineate.


In urma modiifcarilor adise Legii 76/2002, angajatorii nu vor mai fi scutiti de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta categoriilor de salariati mentionati mai sus in art.85.
as mai dorii ceva raspunsuri va rog frumos: deci o persoana somera care are 55 de ani si este somer iar la 60 de ani poate iesii in pensie anticipata sau pensie limita de virsta pe perioada de 5 asni angajatorul beneficiaza de 500 de lei in fiecare luna pina cind angajatul iese in pensie .Am inteles corect acesti bani de cine sunt virati la angajator si obligatoriu ca angajatul sa-l tina 5 ani .Va multumesc
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 85
...
(5) Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.

(6) Nu beneficiazã de facilitãţile prevãzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevãzute la aceste alineate.


2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 59.1.
(1) Subvenţiile prevãzute la art. 85 alin. (1) şi (5) din lege se acordã angajatorilor în situaţia în care şomerii din categoriile menţionate la aceste alineate sunt înregistraţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
...
(3) Nu beneficiazã de subvenţia prevãzutã la art. 85 alin. (5) din lege angajatorii care încadreazã în muncã şomeri care, la data angajãrii, îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensie anticipatã parţialã.


3. Aceste subventii sunt platite de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) iar salariatul nu are nici o treaba cu aceste sume primite de angajator, nu are nici o obligatie nici fata de angajator nici fata de Agentia de Somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoane peste 55 ani maria_iv maria_iv Mai beneficiaza de facilitati angajatorii care angajeaza persoane peste 55 de ani ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Facilitati angajator in caz de angajare personal somer peste 50 ani dor582004 dor582004 Buna ziua, sunt somer si am o varsta de 57 ani si la majoritatea interviurilor pentru locurile de munca la care ma prezint se face referire la varsta mea si ... (vezi toată discuția)
Perioada de somaj elis16 elis16 buna ziua, as dori sa stiu daca perioada de somaj se calculeaza la stagiul de cotizare. ce benefifii au angajatorii care angajeaza persoane peste 50 ... (vezi toată discuția)