avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tranzactie imobiliara neincheiata din vina vanzatorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tranzactie imobiliara neincheiata din vina vanzatorului

Buna ziua. Cu ceva luni in urma, am incheiat printr-o agentie imobiliara si notar public un precontract pentru cumpararea unui apartament in bucuresti. In acest sens am un document incheiat cu agentia imobiliara prin care am dat si un avans ca acont la suma pe care urma sa o platesc agentiei ca si comision. In contract se specifica clar ca in cazul in care tranzactia nu se incheie, avansul se returneaza. De asemenea am un precontract semnat la notar in care iarasi se specifica ca, daca vanzatorul nu mai incheie tranzactia din vina lui, va returna dublul avansului primit. Notarul bancii prin care am dorit sa inchei tranzactia a refuzat sa incheie actul final de vanzare-cumpararae din cauza unei probleme (reale mi s-a parut mie) cu certificatul de mostenitor al vanzatorului care il mentiona pe vanzator ca unic mostenitor cu toate ca acesta nu era - dovedit prin acte.

Bineinteles ca nu am mai incheiat transactia. Acum as dori sa stiu ce optiuni am. Acte am, totul a fost facut legal si vreau sa-mi caut dreptatea. Fireste ca firma prin care s-a facut intermedierea nu prea mai e de gasit - eu am adresa actionarului unic - in Bucuresti. De asemenea proprietarul nu vrea sa returneze banii conform contractului deoarece sustine ca si el a fost la randul lui pacalit de firma de intermediere s.a.m.d si ca oricum nu are bani sa plateasca.

Astept un raspuns de la cineva competent si, bineinteles poate o recomandare catre un avocat care ar putea prelua acest caz.
Adresa mea de mail este:

dragospd@yahoo.com

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:39, 19 Martie 2007
Pt a va recupera banii trebuie sa-l actionati in judecata pe vanzator pentru a va inapoia banii sau instanta sa dea o hotarare care sa tina loc de act autentic - daca vanzatorul mai vrea sa vanda.
Nu este prea greu daca spuneti ca aveti toate actele in acest sens.
important este sa luati (daca nu ati luat deja) o justificare in scris de la notarul bancii cu motivatia pentru care refuza incheierea tranzactiei.
Notarii cu care lucreaza bancile sunt foarte minutiosi si buni profesionisti. Astfel vei dovedi in instanta culpa vanzatorului.
Bafta!
Din pacate, "justificare in scris" pun pariu ca n-o sa capete.
Aceasta ar fi fost INCHEIEREA de respingere, pe care notarul o da cand refuza intocmirea actului si daca partile STARUIE.
Nici in ruptul capului nu va scrie notarul acum vreun petec de hartie....
Din pacate inca oamenii mai merg la notar ca la pomul laudat (si cu sacul de bani) si afla de continutul actelor de proprietate ale vanzatorului deabia din ce le povesteste notarul, in loc sa-si ia dupa un avocat pentru ca aceste lucruri sa fie de la inceput verificate....
Da, ai dreptate, e mentalitatea noastra de vina...

Cat despre notar, de-aia am zis sa incerce; eu de regula le spun (nu neaparat notarilor, ci de cate ori am nevoie) ca nu vreau sa-i chem in instanta, si de-aia sa-mi dea o declaratie, o adeverinta, dupa caz si in functie de cui ma adresez si ce vreau sa obtin. Stiu si ei ce inseamna instanta, timp pierdut, si nu-si permit. Mai ales un notar care conlucreaza cu o banca, pentru el timpul e bani. Poate incerca, oricum altfel chiar are nevoie de notarul respectiv in instanta caci asa are sansele cele mai bune sa convinga instanta de culpa vanzatorului.
Ce zici?
Stiu ca vin ca bazaitorea-n lapte, da' la ce i-ar folosi culpa vanzatorului: omu' vrea bunul.
Bine, daca vrea banii ndoiti dati inapoi, nicio problema, se rezolva, da' cum face sa puna mana pe teren, legal:), asta-i intrebarea:-/

Alte discuții în legătură

Agentie imobiliare mi-a tras teapa Maria Nigel Maria Nigel buna ziua.....iata problema mea. in luna noiembrie 2010 am vrut sa achizitionez un apartament cu credit bancar. Cei de la banca mi-au zis ca in prealabil ... (vezi toată discuția)
Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)
Precontract vanzare-cumparare prin agentie geo125879 geo125879 Buna ziua, Sper sa aveti rabdare sa cititi pana la capat...B-) Am incheiat un precontract de vanzare-cumparare (ca si cumparator) la o agentie ... (vezi toată discuția)