avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... rezident permanent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

rezident permanent

Buna ziua! Va rog sa ma ajutai si pe mine in urmatoarea situatie. Cum se poate dobandi statutul de rezident permanent pe teritoriul Romaniei? Mai exact, am un prieten din Congo, si el si-a depus cererea pentru azil politic. Mai este putin timp si aceasta i se va aproba. aceasta inseamna ca din moment ce i se aproba cererea se poate numi rezident permanent in Romania? Care sunt acele conditii pentru a deveni rezident permanent?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:56, 23 Iunie 2011
Pt rezidenta permanenta e nevoie de domiciliu permanent:)
Va recomand sa studiati site-ul oficial al Oficiului roman pt imigrari: www.ori.mae.gov.ro
Pasii de urmat sunt: solicita acordarea rezidentei permanente la formatiunile teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari din judetul in care locuieste, iar daca raspunsul este pozitiv, depune documentele pentru obtinerea permisului de sedere (acesta poate fi permis de lunga sedere sau carte de rezidenta permanenta, dupa caz).
Poate obtine acest drept atat ca membru de familie al unui cetatean roman, cat si pentru alt scop al sederii in Romania (de exemplu studii, munca, activitati comerciale, reintregirea familiei, etc.)

Cartea de rezidenta permanenta se acorda membrilor de familie ai cetatenilor romani si are o valabilitate de 10 ani, iar permisul de lunga sedere are o valabilitate de 5 ani si se acorda pentru celelalte scopuri ale sederii in Romania.

Conditii pentru acordarea rezidentei permanente: Pentru a obtine dreptul de sedere permanenta trebuie sa fi avut o sedere continua si legala pe teritoriul Romaniei in ultimii 5 ani. Sederea este considerata continua atunci cand perioada de absenta de pe teritoriul Romaniei este mai mica de 6 luni consecutive si nu depaseşte in total 10 luni. Sederea este considerata legala daca impotriva lui nu a fost dispusa nici o masura de indepartare de pe teritoriul national.

Nu poate primi un drept de sedere permanenta in Romania daca se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii: are un drept de sedere temporara pentru studii, este solicitant de azil sau beneficiar al protectiei umanitare temporare sau are protectia temporara a statului roman, se afla in Romania cu viza sau drept de sedere conferit de viza diplomatica sau de serviciu.

Pentru mai multe detalii , vedeti link-ul de mai jos:
[ link extern ]
Multumesc freeelis. Sunteti cel mai bun in materie de raspunsuri clare la solicitarile userilor.
Buna ziua,

am o problema legata de rezidenta in Romania a unui cetatean austriac.
Dansul detine un certificat de inregistrare eliberat de ORI Bucuresti din mai 2007. Din cate observ acest certificat atesta dreptul de rezidenta inregistrat pe teritoriul Romaniei. In ianuarie 2009 dansul si-a schimbat domiciul de la o adresa din Bucuresti la o alta tot in Bucuresti si, in consecinta i-a fost eliberat un nou certificat de inregistrare.
Din cate mi s-a spus certificatul in cauza atesta domiciuliul cetateanului austria pe teritoriul Romaniei nu si rezidenta sa fiscala.
Acum dansul doreste ca toate veniturile sale (realizate pe teritoriul Romaniei si nu numai) sa fie impozitate in Romania.
Acum am urmatoarele intrebari/nelamuriri:
1) Avand acest certificat de inregistrare dansul este rezident permanent sau nu? (Acesta nu mi-a putut raspunde)
2) Cum se poate inregistra la fisc ca platitor de impozite si taxe? (Care este procedura si conditiile?)

Multumesc anticipat.
1. Potrivit articolului 118, alineatul 2 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, pentru aplicarea prevederilor convenţiei de evitare a dublei impuneri şi a legislaţiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligaţia de a prezenta plătitorului de venit, în momentul realizării venitului, certificatul de rezidenţă fiscală eliberat de către autoritatea competentă din statul său de rezidenţă, precum şi, după caz, o declaraţie pe propria răspundere în care se indică îndeplinirea condiţiei de beneficiar în situaţia aplicării legislaţiei Uniunii Europene.

În lipsa unui certificat de rezidenţă fiscală eliberat de autoritatea fiscală competentă a statului de rezidenţă, care să corespundă cerinţelor de fond şi formă impuse de normele de aplicare a Codului de procedură fiscală român, nerezidenţii care obţin venituri în România nu pot invoca prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiată între România şi presupusul stat de rezidenţă, impozitarea veniturilor urmând a fi realizată prin aplicarea cotei de 16 %, potrivit dispoziţiilor art. 113 -116 din Legea nr. 571/2003, privind Codul fiscal.

Cererea referitoare la eliberarea certificatului de rezidenţă fiscală pentru persoane fizice române se depune la administraţia financiară, în cazul în care persoana fizică îşi are domiciliu în raza administrativ teritorială a acesteia, sau la direcţia generală a finaţelor publice şi controlul financiar de stat judeţeană, în cazul în care persoana fizică îşi are domiciliu în altă localitate din raza administrativ teritorială a judeţului, decît cea pentru care are competenţă administraţia financiară. În cerere se înscrie denumirea statului pentru care se solicită aplicarea convenţiei de evitare a dublei impuneri şi anul pentru care se solicită eliberarea certificatului de rezidenţă fiscală.

2. Persoana respectiva trebuie sa va prezinte cartea de rezidenta permanenta, care dovedeste ca are rezidenta permanenta in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri obtinute in strainatate tamaratamara tamaratamara Buna, Sunt cetatean roman, dar am plecat in 2008. In rastimpul asta: - am obitnut venituri din salarii intr-un alt stat UE cativa ani - am obtinut ... (vezi toată discuția)
Deducere personala si suplimentara danajuga64 danajuga64 cetatenii straini angajati cu contract de munca pe durata nedeterminta beneficiaza de deducere personala si suplimentara (daca este cazul)? (vezi toată discuția)
Rezidenta fiscala Geanlu Geanlu Buna ziua, Daca sunt angajata la un anajator din Romania, dar din motive personale am ales sa ma mut in Germania pastrand jobul din Romania (lucrez remote, ... (vezi toată discuția)