avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... s-a emis decizie de plecare chiar la inceperea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

s-a emis decizie de plecare chiar la inceperea concediului de maternitate

Sunt profesor. Lucram incepand cu 01.07.2009 cu contract de munca individual la o firma particulara, cu toate datoriile catre stat platite. La angajarea la firma respectiva mi s-a impus sa semnez o cerere de plecare, nedatata, pe care dumnealor s-o foloseasca la nevoie. Am semnat, ce era sa fac. Pe 01.03.2010 am cerut sa intru in concediu medical de maternitate. Dar firma a pus in aplicare cererea respectiva de plecare si mi-a incheiat contractul de munca incepand cu 28.02 .
In acest caz, daca nu mai sunt angajata la firma respectiva, mai am dreptul la indemnizatie de maternitate pentru cele 8 luni lucrate la firma respectiva , in afara indemnizatiei pe care o primesc ca profesor, de la scoala ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:53, 5 Mai 2010
1. Ati facut o mare prostie (scuzati!) cand ati semnat acea cerere in alb. O sa va fie invataturade minte pe viitor.

2. OUG 158/2005 spune:
Art. 23. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

3. In acest caz incetarea calitatii de asigurat va este imputabila (ce-si face omul cu mana lui...) si deci nu vapoate plati indemnizatia de concediu de maternitate.

4. Dar sa vedem si partea plina a paharului: veniturile din perioada cat ati lucrat la acea firma sunt luate in calcul pentru CCC pana la 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate catalinaelenavochita catalinaelenavochita Buna seara, as vrea sa stiu in 2015 la cate zile de concediu prenatal+post natal am dreptul si care este cuantumul lui... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)
Indemnizatia de maternitate legea nr. 19 / 2000 anaspring anaspring Buna ziua Am gasit in legea nr. 19/2000 urmatoarele articole: Art. 118. - (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu ... (vezi toată discuția)