avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Prezenta paratului la audierea martorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Prezenta paratului la audierea martorului

Buna ziua!

Sunt in proces de divort din culpa comuna, cu minori.

1. Va rog sa-mi spuneti daca e necesara prezenta sotului meu in sala de judecata atunci cand judecatorul audiaza martorul comun si daca lipsa paratului impiedica audierea martorului.

2. Putem prezenta judecatorului o intelegere cu privire la partajarea bunurilor comune prin intelegere, fara sa platim taxa de timbru ? Trebuie trecuta prin notariat ? Procesul este la al 3 lea termen.

Va multumesc.
1. Daca sotul se prezinta la proces, va asista la audierea acelui martor ( numai in cazxul in care sunt audiati mai multi martori, acestia nu trebuie sa auda ce spun ceilalti, pentru a nu fi influentati). Daca nu se prezinta, martorul se audiaza, in vederea sustinerii cererii de divort si incredintarii unuia dintre parinti ai minorilor.
2. Va trebui sa redactati o Tranzactie referitoare la impartirea bunurilor si sa o semnati, ambii soti, in fata judecatorului. Taxa de timbru va fi platita oricum, la investirea hotararii, astfel incat tot va trebui sa o platiti in final.
1. Prezenta paratului la judecata este un drept si nu o obligatie in sarcina acestuia. Lipsa sa la administrarea probelor, inclusiv audierea martorilor, nu conduce la amanarea cauzei, deci nu are nicio influenta asupra bunei desfasurari a procesului.
2. Daca sunteti la al treilea termen de judecata, in faza administrarii probelor, instanta investita doar cu judecarea divortului nu va permite primirea unei noi cereri de partaj bunuri comune, indrumandu-va sa o introduceti separat, deoarece completarea cererii de chemare in judecata poate fi facuta pana la prima zi de infatisare.
Pentru partaj este posibila incheierea unei tranzactii intre soti in care sa mentionati toate bunurile comune dobandite in timpul casatoriei si modul in care se partajeaza acestea: stabilirea a doua loturi si atribuirea in natura fiecaruia dintre soti a unui lot cu plata unei sulte, daca este cazul sau atribuirea tuturor bunurilor catre unul dintre soti si obligarea la plata unei sulte in favoarea celuilalt intr-o perioada determinata de timp sau la data incheierii tranzactiei.
Pentru bunuri mobile, tranzactia poate fi incheiata prin inscris sub semnatura privata, in caz de intelegere.
Pentru bunuri imobile, tranzactia poate fi incheiata:
- la notar - se achita taxele la valoare;
- in instanta - daca se depune tranzactia la primul termen de judecata, nu se mai achita taxele de timbru sau, daca au fost achitate, acestea se restituie.
Va recomand, pentru incheierea tranzactiei bunuri imobile, apelarea la un specialist: avocat sau mediator. ;)
Prezenta paratului la procesul de divort nu e una obligatorie (situatia reclamantului e diferita , intrucat aceasta actiune e una personala.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune si plata sultei ET ET Va rog explicati-mi aceasta solutie (iesirea din indiviziune si plata sultei) in cazul in care eu si fostul sot suntem proprietarii casei, iar eu doresc sa ... (vezi toată discuția)
Situatii in caz de divort mihali mihali Buna seara, 1.As dori sa stiu, in cazul unui divort (de comun acord sau nu), care este de obicei primul termen dat de instanta? Este acelasi in toate ... (vezi toată discuția)
Am ajuns la o intelegere cu divortul si partajul. s-a semnat ... ContaDenis ContaDenis Am ajuns la o intelegere cu divortul si partajul. S-a semnat o tranzactie, si nu inteleg de ce avocata fostului sot a insitat sa mergem cu partajarea bunurilor ... (vezi toată discuția)