avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... hotarari importante...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

hotarari importante...

Ce spune legea 230 referitor la urmatoarea situatie:
Saptamana trecuta a fost convocata o adunare generala a proprietarilor din blocul nostru, subiectul principal pe ordinea de zi fiind intrarea in programul de reabilitare termica. Nu au fost prezenti decat aprox. 12 - 15 proprietari din bloc ( unii au venit si au plecat repede deoarece discutiile au inceput cu probleme marunte gen " caiinele dvs a facut o balta la usa mea" sau "cine infunda toboganul, aruncand sticle goale" etc. si nu le-a placut tonul ridicat al discutiilor).
Am discutat in final si despre reabilitare dar nu mai eram decat 8 - 10 din 72 de proprietari cati suntem pe cele doua scari.
Presedintele asociatiei a spus ca nu suntem suficienti sa semnam pentru reabilitare si a convocat o a doua sedinta pentru maiine, 6 mai. A spus ca daca nici maine nu vom fi decat 10-12 vom lua noi hotararea in numele tuturor si ca legea 230 ne da dreptul s-o facem.
Va rog sa -mi spuneti daca e adevarat sau nu, deoarece mi s-a parut ca nici el nici administratoarea ( care a fost angajata de noi de la o firma de profil ) nu cunosc prea bine sau nu aplica corect aceasta lege.
In ce priveste reabilitarea, eu am citit tot ceea ce ati discutat aici pe forum , am mai cautat si alte cazuri pe net si m-am informat si asupra problemelor tehnice presupuse de executia unei lucrari corecte, astfel ca i-am prevenit pe vecinii mei despre ceea ce ne asteapta pornind o astfel de lucrare fara sa ne gandim prea bine.
Astept cu nerabdare un raspuns si va doresc o seara placuta.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:55, 8 Mai 2010
Procedural este corect cum v-a spus presedintele, dovedind, macar in aceasta privinta, cunoasterea legii.

Cat despre reabilitare, si eu sunt de parere ca este o problema foarte importanta, cu repercursiuni serioase in plan financiar pentru toti proprietarii, si o grabire numai de dragul de a bifa o hotarare, luata in pripa, de cativa proprietari pe buzunarul celorlalti este o aventura.
Va sugerez sa propuneti maine in AG sa nu se ia inca o hotarare si sa se faca un tabel centralizator, care sa aiba in fata un text in care sa se povesteasca tot ce se cunoaste in momentul de fata, in asociatia Dv. despre reabilitare, iar proprietarii sa semneze in el cand vin sa plateasca intretinerea. Sa aveti doua rubrici, una pentru DA si alta pentru NU. Intr-o luna de zile e posibil sa aveti o imagine mai apropiata de realitate despre ce vor proprietarii.

Inca o data, aceasta este o problema serioasa si e pacat sa fie tratata periculos de simplu!
Multumesc mult pentru promptitudinea raspunsului si pentru sfaturile date.
Este chiar asa cum spuneti dvs. Aproape toti vecinii au semnat tabelul fara sa se informeze si fara sa se gandeasca mult. Am inteles ca unii dintre ei regreta de pe acum ca au semnat. Sunt si cativa hotarati sa nu semneze, deoarece nu au posibilitatea de a plati o astfel de suma.
As vrea sa mai intreb daca e posibil sa se faca reabilitarea doar a uneia dintre cele doua scari ale blocului nostru?
Scarile sunt complet diferite constructiv una de cealalta si formeaza un unghi de 90 grade - au fost construite pe rand. Scara noastra este orientata spre sud si est, nu avem condens si sunt 24 grade iarna pentru care am platit doar 190 lei in ianuarie, asa ca noi nu prea dorim aceasta reabilitare. Cei de la scara vecina sunt 99% de acord cu reabilitarea, scara lor priveste spre nord si vest si la ei e mai frig totusi - au si ferestre pe casa scarilor dar nu au calorifere pe palier, asa ca ii inteleg de ce doresc sa izoleze blocul.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
Florentina Mihaela, utilizator
Din cate stiu, chiar daca blocul este compus din doua scari diferite ca pozititie, primaria face contract de mandat (asa se cheama contractul de relatie intre asociatie si primarie) cu asociatia, deci nu e posibil ca unii sa DA si altii sa NU. Ori se face tot blocul, ori nu se face deloc.
Avand in vedere ,ca subiectul principal il constituie reabilitarea imobilului,incercati sa atentionati /sensibilizati proprietarii in sensul constientizarii responsabilitatii care le revine in situatia adoptarii hotarari de executare a unei lucrari de asemenea complexitate si anvergura
Totodata incercati sa contactati persoana specializata care sa va comunice cu profesionalism si buna credinta .atat avantajele cat mai ales dezavantajele reabilitarii .
Incercati sa realizati o analizare succinta a situatiei imobilelor construite in regimul anterior ,care nu au beneficiat de astfel de tratamente dar care au rezistat trecerii anilor,Urmeaza sa constatati realitatea ca in cazul adoptarii reabilitarii ,respectiv placarea cu poliestiren ,intretinerea partii comune reabilitate urmeaza a necesita tratamente de intretinere mult mai dese decat anterior anveloparii,respectiv costuri suplimentare ,la valori ridicate
Mai exista un risc ,foarte putin informat de catre executant ,dar care creste apreciabil riscul asupra intregii constructii si anume riscul crescut la incendiu ;
exemplu concludent fiind cazul mult mediatizat anul trecut al unui hotel in constructie din capitala ,a carei fatada a ars in intregime exclusiv datorita stratului de poliestiren
In situatia in care masura reabilitarii este adoptata de participantii la adunarea generala,atentie sporita la executant si formalitatile legale de executare cu asumarea garantiei.
In cauza fiind vorba despre lucrare noua cu materiale noi,garantia trebuie sa fie minim 10 ani.
Nu in ultimul rand ,trebuie urmarita valoarea lucrarii ,care difera substantial ,functie de materialele si tehnica utilizata.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
ynocentta, utilizator
Din cate inteleg tabelul este deja semnat de proprietari, sau de o buna parte dintre proprietari. Presedintele a organizat o adunare generala. Acum o sa aveti adunare generala reconvocata. Pana acum totul este conform legii.
In principiu sunt deacord ca acel contract se face cu asociatia si nu cu o scara. Dar ca sa ne lamurim un pic ma intreb daca inlocuim liftul doar la o scara iar celelalte 3 scari raman cu acelasi lift, contractul se face cu asociatia si nu cu o scara, nu? Doar nu o sa ma oblige firma sau primaria sa inlocuiesc toate lifturile daca numai unul este defect.
Apoi poate un bloc are 7 scari construite si asezate diferit, cu terase diferite si orientari diferite ca in cazul de mai sus. Iar aceste 7 scari sun organizate in 5 sau 7 asociatii de proprietari. oare nu se poate face reabilitarea de catre fiecare asociatie separat, sau numai de catre o asociatie sau 2 din cele 5 saui 7?
Eu cred ca se poate face si reabilitarea separat in functie de asezarea scarilor, de necesitatea lucrarii, de vointa proprietarilor.
Este doar un rationament si ma bazez aici pe cunoasterea legislatiei asociatiilor, fara sa cunosc legislatia referitoare la reabilitare.

Alte discuții în legătură

Cum putem da vecinii debloc/scara in judecata ? szabyku szabyku Buna ziua. Vrem reabilitate termica a blocului prin fonduri europene si avem semnaturile 50 plus 1 dintre locatari. Blocul nostru are 3 scari. Pentru derularea ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica a acoperisului catalinmos catalinmos Buna ziua, Locuiesc in Brasov, intr-un bloc cu 4 etaje si 2 scari, un total de 35 de apartamente si din nefericire, locuiesc la etajul 4. S-a inceput ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica parti comune vs proprietate personala (ferestre) rflec rflec Buna ziua tuturor; am si eu o mare problema si va rog va rog mult sa ma ajutati Anul acesta a fost afisat la avizier aprobarea primariei de sector de a ... (vezi toată discuția)