avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Formularul 201, cheltuieli forfetare 40% conform legii ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Formularul 201, cheltuieli forfetare 40% conform legii drepturilor de autor

Trebuie sa depun formularul 201 pentru activitati prestate pe internet si remunerate din strainatate, pe un contract de cedare de drepturi de autor.

Legea drepturilor de autor imi permite cheltuieli forfetare de 40% si, ca atare, nu stiu daca la rubrica de venituri din formularul 201 trebuie sa trec intreaga suma incasata, sau doar 60% din suma, ca rezultat al scaderii din suma totala a cheltuielilor de 40%.

De asemenea, nu stiu daca trebuie anexate copii dupa actele justificative ale incasarii si provenientei sumelor, in cazul meu acestea fiind doar niste extrase de cont care atesta virarea banilor.

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Gregor Samsa , utilizator 07:24, 15 Mai 2010
Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia.
In formularul 201 veti trece venitul impozabil (venit brut -cheltuieli 40%) şi veţi anexa documente din care sa rezulte natura venitului (un contract, o conventie etc). Daca nu aveti astfel de documente, asta e, anexati ce aveti. Daca se pune problema acordarii creditului fiscal extern (aplicarea convenţiilor de evitare a dublei impuneri, recunoasterea impozitului platit in strainatate etc.) este obligatoriu să anexati documentul din care rezulta ca ati platit impozit in strainatate.
Va multumesc pentru lamurire, imi este de mare folos.

In plus, sa inteleg ca nu trebuie sa anexez extrasele de cont cu sumele respective, ci doar un contract din care sa reiasa ca e vorba despre drepturi de autor, nu despre alt tip de venituri?
In situatia in care se aplica conventia de evitarea a dublei impuneri si ati fi platit impozit in strainate este obligatoriu sa anexati documentul de plata a impozitului pe venit platit in strainatatte pentru obtinerea creditului fiscal. Altminteri, declaratia privind veniturile realizate este pe propria raspundere si, pana la proba contrarie, declarati ce vreti (adica veniturile realizate de dvs). Daca aveti documente din care rezulta incasarea sumelor, puteti sa le anexati, dar legea nu prevede decat obligatiile in situatia mentionata mai sus. Sunt insa unele organe fiscale care solicita diverse documente, cum ar fi in cazul dvs. cele din care rezulta natura venitului. Putei trimite declaratia prin posta, cu valoare declarata sau confirmare de primire.
Poate e inutila precizarea de mai jos, poate nu ... ma refer la pct 57 din norme cod fiscal :
57. Cota de cheltuieli forfetare nu se acordă în cazul în care persoanele fizice utilizează baza materială a beneficiarului acestor drepturi de proprietate intelectuală.

Va multumesc pentru raspuns.

Am alta problema acum, dupa ce am vizitat institutia, unde se pare ca fiecare functionar are alte norme metodologice de aplicare a legilor.

Mi s-a spus ca degeaba declaratia e pe proprie raspundere, trebuie sa le aduc extrase de cont subliniate frumusel cu markere colorate pentru diversele tari de unde am veniturile, in plus, un contract care sa ateste ca e vorba despre drepturi de autor si ca nu trebuie sa trec la venit doar 60%, deducandu-mi eu direct 40% cheltuieli forfetare, sa scriu toata suma, ca vor deduce ei cele 40 de procente, daca, citez, "o sa mai fie cazul si nu se schimba ceva pana atunci".

Ce sa se schime pana retroactiv in 2009, cand am incasat veniturile?

O lege noua de modificare a procentului cheltuielilor poate sa se aplice veniturilor din 2009?

Colegilor din Bucuresti, de pilda, li se accepta inscrierea doar a 60% din suma pe formularul 201.

Aproape ca imi vine sa nu mai depun nimic.
Ultima modificare: Joi, 13 Mai 2010
Gregor Samsa, utilizator

Alte discuții în legătură

Ghid complet pentru plata drepturilor de autor în 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica [b]Ce impozite plătesc și ce declarații depun persoanele fizice și companiile[/b] Noul Cod fiscal a adus o serie de modificări pentru plățile ... (vezi toată discuția)
Impozit venit strainatate dinup dinup Buna ziua, An citit diverse post-uri legate de impozitarea salariului obtinut in strainatate dar doresc un raspuns exact pentru cazul meu. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Venituri declarate in declaratia 201 colormyth colormyth Buna ziua, As dori sa stiu ca la acest tip de declaratie este nevoie sa dovedesti cu acte venitul pe care il declari, sau se merge pe semnatura si cat ... (vezi toată discuția)