avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contractului individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contractului individual de munca

La 1 ianuarie 2010, tatalui meu i s-a desfacut contractul individual de munca art 61 CM lit. a(indiciplinar). Tatal meu nu a fost instiintat(nu mai spun ca nici nu a fost nimic care sa dovedeasca o abatere grava, doar i s-a spus ca nu mai au masini-lucreaza pe tir)nici verbal nici in scris. Intrebarea mea acum e ce putem face acum dupa 5 luni(ieri 05.05.2010 a aflat de aceasta decizie, cand pregatea dosarul pentru angajare in alta parte, unde a si intampinat dificultati). Multumesc, astept un raspuns!
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 10:58, 6 Mai 2010
contractul individual de munca poate fi desfacut la initiativa angajatului (fara nici o explicatie) sau la initiativa angajatorului, motivat. Indicat ar fi sa contactati ITM-ul.
Art. 63. - (1) Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile.
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
In conditiile in care cercetarea prealabila nu s-a efectuat, aveati la dispozitie 30 de zile de la emiterea decizie pentru contestatie.
Daca dovediti ca nu i s-a comunicat nimic, puteti actiona in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca cu litera "i" ContSters160566 ContSters160566 Buna Ziua! Care ar trebui sa fie motivele unui angajator, pentru a-mi desface Contractul Individual de Munca cu litera I ? Este de ajuns sa am o simpla ... (vezi toată discuția)
Desfacere disciplinara mariusbordei mariusbordei Am un angajat care de cateva zile nu s-a mai prezentat la serviciu, primind un mesaj din partea lui ca deja este plecat in Italia.Prin urmare trebuie sa ii ... (vezi toată discuția)