Va rog sa-mi dati si mie un sfat:
Eu si sotul meu am luat un credit de nevoi personale cu ipoteca( ipoteca fiind chiar apartamentul parintilor mei). Banii pe care i-am luat de la banca i-am folosit pentru a refinanta fiecare dintre noi cate un credit obtinut anterior casniciei, iar cu restul de bani am achizitionat bunuri imobiliare. Acum sotul meu doreste sa divortam, spune ca nu este interesat de acele bunuri imobiliare achizitionate in comun cu banii ramasi din credit, ca nu isi permite sa platesca jumatate din rata pe lunara, si astfel sa raman eu cu tot creditul.Mentionez ca acesta rata lunara este aproape cat indemnizatia pentru crestere copil pe care o primesc de la stat (copilul are acum 4 luni) , Finalul va fi cu siguranta imposibilitatea de a plati singura rata, si implicit pierderea apartamentului parintilor ipotecat in favoarea bancii. Intrebarea mea este ; Cum voi putea prin instanta sa obtin impartirea creditului si obligatia lui de a achita lunar 1/2 din rata?( in conditiile in care doresc si partajul bunurilor achizitionate in comun). o eventuala intelegere amiabila fiind exclusa , el refuzand orice discutie.
va multumesc.
Indiferent ce partaj ati face, el nu este opozabil bancii. Banca va urmari, in caz de executare silita, bunul ipotecat, fara sa fie interesata daca neplata ratelor se datoreaza dumneavoastra sau sotului.
Solutia ar fi vanzarea bunurilor cumparate si stingerea creditului. Ma rog, una dintre solutii. Cea cu partajul datoriei nu tine in fata bancii.
Este adevarat ca banca nu tine cont de alte aspecte decat de cele existente in actele semnate in dosarul de credit.
Insa, o solutie cred ca ar fi sa obti in judecarea divortului sentinta ca el sa iti plateasca o parte din credit. Eu cred ca daca poti sustine cu documente ca el si-a achitat creditul din cel luat de tine pt care ai ipotecat casa parintilor judecatorul il va obliga sa achite MINIM partea sa de credit.
Din pacate solutia de a vinde bunurile cumparate nu este una convenabila acum cand piata imobiliara a scazut dramatic. Ar fi imposibil sa acopar valoarea intregului credit. As putea insa sa obtin in instanta macar obligatia ca el sa-mi achite acel credit pe care el l-a refinantat din banii pentru creditul(mare) luat in comun ?.
Eu cred ca da, insa ca si tine, nu sunt avocat ci caut sfaturi juridice. Lucrez insa in banca si iti pot reconfirma ca el nefiind titular, coimprumutat sau girant al creditului nu poate fi tras la raspundere pentru neplata creditului si ca daca nu platiti ratele riscati sa ajungeti la executarea ipotecii.
Cred ca ar trebui sa mergeti la un avocat sa va sfatuiti care sunt v ariantele legale de a fi tras la raspundere pentru partea lui de credit. Eu cred ca sunt sanse foarte mari sa aveti castig de cauza, dar inca odata, nu sunt avocat....
Nu este admisibila o asemena solicitare, in forma in care o spuneti dvs.nu puteti obliga o parte in dosar sa plateasca unui tert( banca) decat in anumite conditii...Consultati un avocat si va lamuriti