avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - datorii comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - datorii comune

buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu o informatie. in urma unei casatorii de 7 ani, am divortat de sotul meu la notar. La desfacerea casatoriei nu am facut si partajul, intrucat am considerat ca nu avem bunuri comune. In casatorie eu am venit cu un apartament pe care l-am primit mostenire de la o matusa, iar impreuna nu am achizitionat alte bunuri de valoare. Singura sa contributie a fost participarea la renovarea apartamentului. In timpul casatoriei el a contractat un credit destul de mare, credit pe care l-a garantat cu o ipoteca pe casa mea. Mentionez ca am fost de acord cu acest lucru si am semnat ca coplatitor in acest contract. Banii au fost folositi pentru o investitie in afacerile lui care ulterior s-au dovedit paguboase si toti banii s-au pierdut. Ulterior divortului, la aproape un an, el doreste sa facem partaj, pe motiv ca datoria de la banca este o datorie comuna si trebuie s-o impartim. Mentionez ca rata lunara este foarte mare, eu nepermitandu-mi sa platesc nici jumatate din ea. Pe parcursul casatoriei eu am avut venituri modeste spre deosebire de el care castiga destul de bine. Va rog sa-mi spuneti in ce masura eu pot fi obligata la plata acestui credit si care sunt riscurile acestui partaj pentru mine. imi pot pierde casa?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:26, 20 Octombrie 2014
In cazul dumneavoastra partajul este obligatoriu, pentru ca va aflati in situatia unor obligatii nascute in timpul casatoriei.
Partajul nu trebuie privit cu rezerve, pentru ca este o procedura juridica care va poate scapa de eventuale neplaceri, cum ar fi aceea a pierderii casei, banca putand executa pentru neplata atat pe fostul sot cat si pe dumneavoastra, putand valorifica bunul ipotecat in speta casa dumneavoastra.

Pe langa acest credit puteti pune problema dividentelor emise de catre societatea unde sotul dumneavoastra a facut acea investitie si nu numai.

Acum raspunsurile pot fi urmatoarele:
Juridic puteti fi obligata in urma partajului la plata ratelor atat dumneavoastra cat si fostul sot, dar se poate si sa fiti exonerata de aceasta plata de veti dovedi sa spunem investitia si uzul personal al creditului de catre fostul sot.
Cum am spus si mai sus, asupra casei este instituita o ipoteca care are tocmai rolul de a garanta recuperarea sumei de bani ce reprezinta creditul bancar, deci ipoteti, juridic si legal puteti pierde acea casa, dar puteti totodata fi exonerata de acest lucru, dupa cum va fi rezultatul partajului.
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
ContSters318277, utilizator
Va multumesc pentru raspuns. Din pacate nu pot dovedi investitia si uzul personal al creditului de catre fostul sot. de fapt investitia, la momentul respectiv era in beneficiul amandurora si s-a facut de comun accord. Dupa divort eu am mai achizitionat un apartament. Este posibil ca in urma partajului sa fiu obligata la plata ratelor si in cazul in care nu pot suporta aceste rate sa fiu nevoita sa-i cedez fostului sot o parte din apartamentul achizitionat dupa divort, care nu este ipotecat?
Nu este posibila aceasta ultima ipoteza. Dar sa stiti ca lucrurile, mai exact raspunsurile pe care dumneavoastra doriti sa le obtineti, pot diferii, in functie de situatia de fapt dar si de drept a actelor, chiar daca la prima vedere veti fi tentata sa afirmati ca alte acte nu sunt.

Investitia se poate dovedi foarte simplu, iar impactul acesteia asupra patrimoniului comun al sotilor nu cred ca tine de acordul acestora de vointa, inclin sa cred ca in urma partajului fostul dumneavoastra sot va putea ramane singurul obligat sa plateasca acel credit bancar.
Contractele de imprumut au fost perfectate in timpul casatoriei.

Prin urmare, datoriile nascute in timpul casatoriei pot fi supuse impartelli.

Atat pasivul patrimoniului comun, cat si activul sunt supuse partajarii.

Asadar, datoriile contractate pentru a sustine obligatiile obisnuite ce rezulta dintr-o casatorie pot fi cuprinse in masa partajabila.

Datoriile pot fi calificate ca fiind comune.( exista si datorii proprii, contractate de catre unul dintre soti , pentru a sustine activitatea sa profesionala, spre exemplu)




Cata vreme sumele de bani au fost investite pentru sustinerea activitatii comerciale derulate de catre fostul sot, acestuia ii va reveni obligatia de plata a ratelor bancare, din punctul meu de vedere.


Activitatea prestata, cat si modalitatea in care au fost investite sumele de bani pot fi demonstrate, prin orice mijloc de proba.

Datoria poate fi calificata ca fiind proprie a sotului, cata vreme destinatia contractului de imprumut perfectat a fost aceea de a sustine activitatea lucrativa prestata de catre acesta.


Succes.





Mai bine ajungeti la o intelegere. Eu una am inteles ca nu puteti dovedi cheltuiala banilor doar de catre sot si ca, de fapt, a fost o investitia decisa de ambii, in beneficiul ambilor. Adica e datorie comuna. Trebuie impartita.

Alte discuții în legătură

Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Divort mariana_d mariana_d Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti care sunt pasii pentru deschiderea unui divort ( cu partaj), fara minori. Ce se intampla daca apartamentul comun ... (vezi toată discuția)
Asigurarea pe ap ipotecat nu e datorie comuna? micheller micheller Sunt in proces de partaj cu sotul. Avem de partajat un credit comun, care insa este garantat numai de mine prin ipoteca asupra apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)