Revin cu o alta intrebare. Am fost studenta cand am ramas gravida prima data. Am intrat deci in CCC pana in luna august, eu terminand facultatea in iunie. Acum astept un al doilea copil, dar intre timp sotul a preluat el CCC. Urmeaza sa nasc in aprilie, adica inainte ca primul copil sa implineasca varsta de 2 ani. Intrebarea mea e legata de acest citat "adeverinta de studii/diploma de absolvire, in cazul persoanele care au urmat sau urmeaza o forma de invatamant universitar/preuniversitar". Deci, am terminat facultatea anul trecut in iunie, mi-am dat licenta, dar nu m-am inscris la master... Ma incadrez si eu in aceasta categorie? La ce adeverinta se refera totusi, ca acuma cu noua lege nici nu mai stie omul ce drepturi are. Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine. Va multumesc
Cele12 luni prevazute la art.2 alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale... lit.m alin.5 art.2 din OUG nr.111/2010.
Drepturile reprezentand indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul si, dupa caz, de actele doveditoare prevazute de lege, care sa ateste indeplinirea conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta.
Actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul se prezinta in copie certificata sau, dupa caz, autentificata pentru conformitate cu originalul si sunt, dupa caz, urmatoarele:
a) certificatele de nastere ale copiilor pentru care se solicita drepturile prevazute de ordonanta de urgenta, precum si ale celorlalti copii aflati in intretinere;
b) hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei, potrivit legii;
c) hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei, potrivit legii;
d) hotararea judecatoreasca sau, dupa caz, hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului, potrivit legii;
e) decizia directorului general al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca pentru masura plasamentului in regim de urgenta, potrivit legii;
f) hotararea judecatoreasca de instituire a tutelei sau, dupa caz, dispozitia autoritatii tutelare, potrivit legii;
g) actul doveditor care atesta calitatea de reprezentant legal al persoanei minore lipsite de capacitate deplina de exercitiu al drepturilor civile, indreptatita sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului, respectiv parinte, tutore, curator, alta persoana desemnata reprezentant legal prin decizia directorului general al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului sau, dupa caz, prin hotarare judecatoreasca.
Actele doveditoare privind atestarea situatiilor prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta si, dupa caz, nivelul venitului lunar aferent acestor perioade, certificate pentru conformitate de autoritatile competente, sunt urmatoarele:
.........
f) adeverinta eliberata de institutia de invatamant, care sa ateste frecventarea cursurilor fara intrerupere, pana la data solicitarii acesteia, pentru situatiile prevazute la lit. m)-s);
.......
i) dovada privind calitatea de elev, student sau masterand la o unitate de invatamant, recunoscuta pe teritoriul statului respectiv, eliberata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, ori de catre institutiile de invatamant abilitate pentru recunoasterea studiilor ori a perioadelor de studii efectuate in strainatate, in baza procedurilor legale in vigoare, pentru situatia prevazuta la lit. m).
1. Aveti dreptul la indemnizatia pentru CCC, alaturi de alocatia de stat pentru copii).
2. Deoarece sunteti studenta nu veti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) asa ca veti beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.
3. - Actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul sau cu resedinta.
- Veti completa o cerere tip la care veti anexa:
* copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
* actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;
(adica adeverinta de la facultate care sa ateste calitatea de studenta la zi si frecventarea fara intrerupere a cursurilor).
* orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
- De la Primarie vi se vor spune mai multe amanunte privitor la documentele necesare.