avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concilierea conflictelor de interese
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concilierea conflictelor de interese

Concilierea conflictelor de interese

Notiunea de conciliere


A concilia inseamna a pune de acord, a impaca, a inlatura divergentele, contradictiile dintre doua sau mai multe pareri.
In sens juridic, concilierea reprezinta incercarea de a aplana sau evita un litigiu prin impacarea partilor.


Reprezentarea partilor la conciliere

Pentru sustinerea intereselor lor la conciliere, sindicatele reprezentative sau, dupa caz salariatii, aleg o delegatie formata din 2-5 persoane care va fi imputernicita in scris sa participe la concilierea organizata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Din delegatia sindicatului pot face parte si reprezentanti ai federatiei sau confederatiei la care sindicatul este afiliat.
Poate fi aleasa ca delegat al sindicatelor reprezentative sau, dupa caz, al salariatilor orice persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

a) a implinit virsta de 21 de ani;

b) este salariat al unitatii sau reprezinta federatia ori confederatia sindicala la care sindicatul este afiliat;

c) nu a fost condamnata pentru savirsirea infractiunilor prevazute la articolul 87 al Legii 168/1999. (articolul 20 din Legea nr. 168/1999)
Pentru sustinerea punctului de vedere al unitatii conducatorul acesteia, daca nu participa personal, va desemna printr-o imputernicire scrisa o delegatie compusa din 2-5 persoane care sa participe la conciliere. (articolul 21 din Legea nr. 168/1999)



Procedura de conciliere

In cazul in care conflictul de interese a fost declansat in conditiile prevazute la articolul 16 sindicatul reprezentativ sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor sesizeaza Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, prin organele sale teritoriale – directiile generale de munca si protectie sociala, in vederea concilierii. (articolul 17 din Legea nr. 168/1999)
Sesizarea pentru concilierea conflictului de interese se formuleaza in scris si va cuprinde, in mod obligatoriu, cel putin urmatoarele mentiuni:

 unitatea la care s-a declansat conflictul de interese, cu indicarea sediului si a numelui conducatorului;

 obiectivul conflictului de interese si motivarea acestuia;

 dovada indeplinirii cerintelor de declansare a conflictului de interese;

 indicarea persoanelor delegate sa reprezinte la conciliere sindicatul reprezentativ sau, dupa caz salariatii.

Sesizarea se va depune in doua exemplare la directia generala de munca si protectie sociala in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea si trebuie sa fie datata si semnata de conducerea sindicatului reprezentativ sau, dupa caz de reprezentantii salariatilor. (articolul 18 din Legea nr. 168/1999)
Intr-o cauza s-a decis ca Directia Generala de Munca si Protectie Sociala este obligata sa inregistreze sesizarea si sa organizeze concilierea.
In speta, organul respectiv a raspuns la sesizare, comunicind ca nu este conflict colectiv de munca, intrucit pentru satisfacerea revendicarilor formulate este necesara adoptarea unor reglementari pe cale legislativa si a refuzat cererea pentru inregistrarea sesizarii ca si conflict de munca si nu a continuat concilierea. Prin refuzul de a-si indeplini obligatiile prevazute in textele de lege a fost incalcat dreptul angajatilor de a-si manifesta legal nemultumirile, institutia in cauza avind atributii limitate doar la operatiunea de inregistrare si convocare a factorilor de decizie si in nici un caz nu avea competenta de stabilire a naturii juridice a conflictului si nici de solutionare a lui.
In termen de 24 de ore de la inregistrarea sesizarii, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale desemneaza delegatul sau pentru participare la conflictul de interese. Delegatul are obligatia sa ia urmatoarele masuri:

 comunicarea sesizarii catre unitate (angajator) in termen de 48 de ore de la desemnarea sa;

 convocarea partilor la procedura de conciliere la un termen ce nu poate depasi 7 zile de la data inregistrarii sesizarii. (articolul 19 din Legea nr. 168/1999)

La data fixata pentru conciliere, sustinerile partilor si rezultatul dezbaterilor se consemneaza intr-un proces-verbal care va fi semnat de partile implicate in conflict si de delegatul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Procesul-verbal se intocmeste in 3 exemplare.
In situatia in care acordul cu privire la solutionarea conflictului de interese este partial, in procesul-verbal se vor consemna revendicarile asupra carora s-a realizat acordul si revendicarile ramase nesolutionate, impreuna cu punctele de vedere ale fiecarei parti.
Daca in urma dezbaterilor se ajunge la un acord privitor la solutionarea revendicarilor formulate, partile vor definitiva contractul colectiv de munca, conflictul de interese fiind incheiat. (articolele 22-24 din Legea nr. 168/1999)
Rezultatele concilierii vor fi aduse la cunostinta salariatilor de catre cei care au facut sesizarea pentru efectuarea concilierii. (articolul 25 din Legea nr. 168/1999)
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale nu poate fi considerat un judecator si deci nu este competent sa hotarasca incetarea conflictului colectiv de munca. Ministerul are doar competenta de a indruma partenerii sociali cu privire la corectitudinea aplicarii dispozitiilor legale ce sunt puse in discutie, precum si cu privire la modalitatile ce exista si care pot fi folosite pentru a se realiza concilierea si in final, conflictul de munca declansat sa inceteze.
Cel mai recent răspuns: mike250 , utilizator 05:38, 19 Martie 2007
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz munca Vioreld Vioreld buna ziua. pot fi concediati 2 salariati care pe motiv de neplată a salariilor au refuzat sa se deplaseze la o lucrare? (vezi toată discuția)
Declansarea conflictului de interese mike250 mike250 Declansarea conflictului de interese In toate cazurile in care intr-o unitate exista premisele declansarii unui conflict de interese, sindicatele ... (vezi toată discuția)
Expirare cim sexu sexu dacă expiră CIM ,până se semnează un nou CIM cum vor fi plătiți salariații ? (vezi toată discuția)