avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termene privind formularea cererilor referitoare la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termene privind formularea cererilor referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi

Termene privind formularea cererilor referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi


Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate, dupa cum urmeaza:

a) masurile unilaterale de incheiere, executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului de munca, inclusiv deciziile de imputare sau angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 30 de zile de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;

b) constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca, ori a unor clauze ale acestora, poate fi ceruta de parti pe intreaga perioada in care contractul respectiv este in fiinta;

c) constatarea incetarii unui contract colectiv de munca poate fi ceruta pina la incheierea unui nou contract colectiv de munca;

d) in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator, termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune;

e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia. (articolul 73 din Legea nr. 168/1999 coroborat cu articolul 283 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii)

In toate situatiile, altele decit cele prevazute mai sus, termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
Cererile referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi se judeca in regim de urgenta. (articolul 74, alineatul (1 ) din Legea nr. 168/1999)
Termenele de judecata nu pot fi mai mari de 15 zile. (articolul 286, alineatul (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii)
Cel mai recent răspuns: doar_lara , utilizator 12:47, 19 Martie 2007
Care e intrebarea:-/
~ Conținut șters la cerere ~
lasati omu' sa-si faca damblaua, ce aveti cu el?....vi s-a terminat hartia sau pixul? sau s-au aburit ochelarii?:))
si cum, dam clik de-aiurea ? doar sa-i citim descoperirile?:))
descoperirile trebuie stimulate si incurajate, ce daca voi cunoasteti deja prevederile? sunt ca o jucarie noua, stralucitoare si ochioasa, lasati omul sa se bucure!

Alte discuții în legătură

Conflictele de drepturi mike250 mike250 Conflictele de drepturi Notiunea de conflict de drepturi Conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor ... (vezi toată discuția)
Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi mike250 mike250 Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi Conflictele de drepturi se solutioneza de catre instantele judecatoresti. (articolul 70 din Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Clasificarea conflictelor de munca mike250 mike250 Clasificarea conflictelor de munca Conflictele de munca se pot clasificate dupa doua criterii : a. dupa obiectul conflictului de munca ; b. dupa ... (vezi toată discuția)