Conflictele de munca se pot clasificate dupa doua criterii :
a. dupa obiectul conflictului de munca ;
b. dupa numarul participantilor la conflictul de munca.
A. Dupa obiectul lor, conflictele de munca sunt :
1. Conflicte de interese – sunt conflictele de munca “ce
au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca“ si privesc “interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor. “ (articolul 4 din Legea nr 168/1999 si articolul 248, alineatul 2 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii)
2. Conflictele de drepturi – sunt conflictele de munca “ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgind din legi sau din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca.“ (articolul 5 din Legea nr 168/1999 si articolul 248, alineatul 3 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii)
Conflictele de drepturi privesc atit contractul colectiv cit si contractul individual de munca.
B. Dupa numarul participantilor, conflictele de munca sunt :
1. Conflicte colective – sunt conflictele de munca la care participa grupuri de salariati ce exercita aceeasi profesie la aceeasi unitate sau majoritatea salariatilor din unitati, grupuri de unitati, ramuri de activitate ori la nivel national.
2. Conflictele individuale – sunt conflictele de munca la care participant este salariatul ce se considera nedreptatit sau ingradit in exercitarea unor drepturi ce decurg din legi, acte normative, contracte colective sau din propriul contract individual de munca.
Conflictele individuale de munca nu pot fi decit conflicte de drepturi.