avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clasificarea conflictelor de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clasificarea conflictelor de munca

Clasificarea conflictelor de munca


Conflictele de munca se pot clasificate dupa doua criterii :
a. dupa obiectul conflictului de munca ;
b. dupa numarul participantilor la conflictul de munca.

A. Dupa obiectul lor, conflictele de munca sunt :
1. Conflicte de interese – sunt conflictele de munca “ce
au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca“ si privesc “interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor. “ (articolul 4 din Legea nr 168/1999 si articolul 248, alineatul 2 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii)
2. Conflictele de drepturi – sunt conflictele de munca “ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgind din legi sau din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca.“ (articolul 5 din Legea nr 168/1999 si articolul 248, alineatul 3 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii)
Conflictele de drepturi privesc atit contractul colectiv cit si contractul individual de munca.

B. Dupa numarul participantilor, conflictele de munca sunt :
1. Conflicte colective – sunt conflictele de munca la care participa grupuri de salariati ce exercita aceeasi profesie la aceeasi unitate sau majoritatea salariatilor din unitati, grupuri de unitati, ramuri de activitate ori la nivel national.
2. Conflictele individuale – sunt conflictele de munca la care participant este salariatul ce se considera nedreptatit sau ingradit in exercitarea unor drepturi ce decurg din legi, acte normative, contracte colective sau din propriul contract individual de munca.
Conflictele individuale de munca nu pot fi decit conflicte de drepturi.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 22:37, 20 Martie 2007
cunosc citatul:D
Care e intrebarea?
#-o
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflictele de drepturi mike250 mike250 Conflictele de drepturi Notiunea de conflict de drepturi Conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor ... (vezi toată discuția)
Conflictul de interese mike250 mike250 Conflictul de interese Notiunea de conflict de interese Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negecierii ... (vezi toată discuția)
Partile in conflictul de munca mike250 mike250 Partile in conflictul de munca Din textul articolului 3 al Legii nr. 168/1999, reiese ca partile intr-un conflict de munca sunt “salariatii si ... (vezi toată discuția)