avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflictul de interese
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflictul de interese

Conflictul de interese

Notiunea de conflict de interese

Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negecierii contractelor colective de munca sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor. (articolul 4 din Legea nr. 168/1999)
Potrivit textului de lege, orice conflict colectiv de munca intervenit intre salariati si angajator in legatura cu inceperea, desfasurarea si incheierea negocierilor colective si are ca obiect stabilirea conditiilor de munca, reprezinta un conflict de interese. (articolul 7, alineatul 2 din Legea nr. 168/1999)
Conflictele de interese pot fi determinate numai de neintelegerile ivite cu ocazia negocierilor colective de munca.
Conflictele de interese sunt conflicte colective de munca. Ele nu pot fi conflicte individuale de munca, deoarece acestea pot avea loc doar la nivelele stabilite de prevederile legale si doar cu ocazia negocierii contractelor colective de munca. (articolele 4 si 9 din Legea nr. 168/1999)


Situatiile in care se pot declansa conflictele de interese


Conflictele de interese se pot declansa in urmatoarele
situatii:

 unitatea refuza sa inceapa negocierea unui contract colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un contract colectiv de munca sau contractul colectiv de munca anterior a incetat. (articolul 12, punctul „a)” din Legea nr. 168/1999)
Motivele refuzului unitatii (a angajatorului) de a incepe
negocierea unui contract colectiv de munca sunt, de cele mai multe ori, de natura economica.
Negocierea unui contract colectiv de munca la nivel de unitate este obligatorie pentru unitatile (angajatorii) care au cel putin 21 de salariati. (articolul 236, alineatul 2 din Legea nr. 53/2003 si articolul 3, alineatul 1 din Legea nr. 130/1996, republicata)

 unitatea nu accepta revendicarile formulate de salariati. (articolul 12, punctul „b)” din Legea nr. 168/1999)
In practica sunt situatii in care unitatea (angajatorul) refuza revendicarile formulate de salariati din cauza unor motive obiective: lipsa fondurilor necesare acoperirii si satisfacerii pretentiilor salariale ale lucratorilor.

 unitatea refuza nejustificat semnarea contractului colectiv de munca, cu toate ca negocierile au fost definitivate. (articolul 12, punctul „c)” din Legea nr. 168/1999)

 unitatea nu isi indeplineste obligatiile prevazute de lege de a incepe negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca. (articolul 12, punctul „d)” din Legea nr. 168/1999)


Situatiile in care nu se pot declansa conflicte de interese


Conflictele de interese nu se pot declansa in urmatoarele situatii:

A. Pe durata valabilitatii unui contract colectiv de munca. (articolul 13, alineatul (1 ) din Legea nr. 168/1999)
Exceptie de la aceasta regula este cazului in care unitatea (angajatorul) nu isi indeplineste obligatiile prevazute de lege de a incepe negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca. (articolul 13, alineatul (2) din Legea nr. 168/1999)
Durata valabilitatii unui contract colectiv de munca incepe odata cu data inregistrarii acestuia, conform prevederilor legale, ori la o data ulterioara zilei de inregistrare a contractului, in cazul in care partile au convenit in acest sens. (articolul 25, alineatul 3 din Legea nr. 130/1996, republicata) si se termina (inceteaza) in urmatoarele situatii:

 la implinirea termenului sau la terminarea lucrarii pentru care a fost incheiat, daca partile nu convin prelungirea aplicarii acestuia;

 la data dizolvarii sau lichidarii judiciare a unitatii;

 prin acordul partilor. (articolul 33, alineatul 1 din Legea nr. 130/1996, republicata)

B. In cazul in care obiectul conflictului de interese il reprezinta revendicari ale salariatilor pentru a caror rezolvare se necesita adoptarea unei legi sau a altui act normativ. (articolul 8 din Legea nr. 168/1999)
Cel mai recent răspuns: doar_lara , utilizator 10:03, 20 Martie 2007
~ Conținut șters la cerere ~
stimate domn, ce e cu vehementa asta revoltata? de ce sa dam cu parul cu majuscule? sfatuiti mult prea des membrii forumului sa TACA, cred ca feed-back-ul nu o sa va fie pe plac:D
numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declansarea conflictului de interese mike250 mike250 Declansarea conflictului de interese In toate cazurile in care intr-o unitate exista premisele declansarii unui conflict de interese, sindicatele ... (vezi toată discuția)
Ce revendicari ale salariatilor pot constitui temei pentru declansarea unui conflict de interese? ghcar ghcar In legea 168 , una dintre premisele declansarii unui conflict de interese este (art.12, lit b) faptul ca unitatea nu accepta revendicarile salariatilor. De ... (vezi toată discuția)
Conflict de drept sau de interese? iris77 iris77 in cazul in care o parte desi a participat la negocierea ccm-ului insa refuza sa semneze, se declanseaza un conflict de drepturi sau unul de interese? (vezi toată discuția)