avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce revendicari ale salariatilor pot constitui temei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce revendicari ale salariatilor pot constitui temei pentru declansarea unui conflict de interese?

In legea 168 , una dintre premisele declansarii unui conflict de interese este (art.12, lit b) faptul ca unitatea nu accepta revendicarile salariatilor. De exemplu, o revendicare poate fi introducerea unui spor de continuitate in firma. Poate aceasta sa constituie un temei pentru un conflict de interese ? Pe aceasta logica si revendicarea unor salarii mai mari decat poate firma sa asigure este tot o premisa de conflict de interese, si atunci am avea in toata tara numai astfel de conflicte.
Cel mai recent răspuns: ghcar , utilizator 17:51, 23 Martie 2010
Faceti confuzie intre conflict de interese si conflicte de munca.
citez din L168: Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor, denumite in continuare conflicte de interese.
Unde este confuzia ?
Conflictele de interese pot fi declansate in urmatoarele situatii:
a) unitatea refuza sa inceapa negocierea unui contract colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un contract colectiv de munca sau contractul colectiv de munca anterior a incetat;
b) unitatea nu accepta revendicarile formulate de salariati;
c) unitatea refuza nejustificat semnarea contractului colectiv de munca, cu toate ca negocierile au fost definitivate;
d) unitatea nu isi indeplineste obligatiile prevazute de lege de a incepe negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca.

Este un conflict de interese , daca angajatorul nu accepta revendicarile formulate de salariati ...
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
De fiecare data cu ocazia negocierilor colective exista premisele declansarii conflictelor de interese. Faptul ca salariatii cer este normal atata timp cat argumentele sunt pertinente si pot fi sustinute financiar de firma, nu pentru o luna ci pe toata perioada derularii CCM. Daca angajatorul are argumente solide care sa justifice refuzul partial sau total si acestea nu sunt acceptate de salariati, poate fi declansat conflictul de interese urmand ca neintelegera sa fie supusa concilierii, medierii sau arbitrajului conform prevederilor legii 168/1999. In final se va ajunge totusi la o intelegere pentru ca si unii si altii trebuie sa aiba mai presus de orgoliile de grup interesele firmele si buna desfasurare a ctivitatii.
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
ContSters42179, utilizator
ghcar a scris:

citez din L168: Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor, denumite in continuare conflicte de interese.
Unde este confuzia ?
Pentru claritate, mentionez ca intrebarea este pusa in contextul negocierilor unui contract colectiv de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflictul de interese mike250 mike250 Conflictul de interese Notiunea de conflict de interese Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negecierii ... (vezi toată discuția)
Declansarea conflictului de interese mike250 mike250 Declansarea conflictului de interese In toate cazurile in care intr-o unitate exista premisele declansarii unui conflict de interese, sindicatele ... (vezi toată discuția)
Legalitatea grevei Radamante Radamante Codul de dialog social precizeaza ca: ART. 128-(1) Contractele colective de muncă se pot negocia la nivel de unităţi, grupuri de unităţi şi sectoare de ... (vezi toată discuția)