geco a scris:
Buna ziua.
Se poate cere recursul la o alta Curte de apel dintr-un judet diferit de al Tribunalului in care s-a judecat pe fond?Unde se face o eventuala asemenea cerere fiind vorba de litigii de munca (contestare concediere)?
Multumesc.
Puteti solicita stramutarea procesului.
În anumite situaţii în care judecarea în bune condiţii a unei pricini este pusă sub semnul îndoielii, legea permite strămutarea pricinii la o altă instanţă decât cea care, în mod normal, ar fi competentă să o judece.
Strămutarea pricinilor constituie mijlocul prin care o instanţă deşi competentă pentru soluţionarea unei pricini cu care a fost investită, este dezinvestită, iar pricina dată spre judecare unei alte instanţe de acelaşi grad .
Potrivit art.37 C.proc.civ., strămutarea unei pricini de la o instanţă la alta de acelaşi grad, poate fi dispusă în următoarele 3 situaţii :
a) când una din părţi are două rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv printre magistraţii instanţei sau asistenţii judiciari ai instanţe;
b) pentru motive de bănuială legitimă;
c) pentru motive de siguranţă publică.
Cererea de strămutare întemeiată
pe motive de bănuială legitimă se depune la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În privinţa acestui motiv de strămutare,art.37 alin.2 c.pr.civ. dispune că “bănuiala se socoteşte a fi legitimă ori de câte ori se poate spune că nepărtinirea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor pricinii, calităţii părţilor sau vrăjmăşiilor locale”. În practică, acesta este cel mai frecvent motiv de strămutare invocat. Circumstanţele invocării lui au un caracter general, legiuitorul având în vedere împrejurări de o gravitate însemnată care ar putea pune în primejdie obiectivitatea şi imparţialitatea judecătorilor.