avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de paternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de paternitate

As vrea sa aflu daca pot beneficia de concediu de paternitate in situatia in care sotia este cetatean german cu domiciliul in Germania,iar copilul nostru s-a nascut in Germania,iar eu ca tata sunt cetatean roman cu domiciliul in Romania si angajat la stat.Intentionez sa-mi stabilesc resedinta temporara pentru cresterea copilului,in Germania,in cazul in care acest lucru este posibil,deoarece sotia nu intentioneaza sa-si ia concediu de maternitate?
Daca este posibil acest lucru as dori sa stiu ce am de facut in continuare.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 17:44, 7 Mai 2010
Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, oricaruia dintre parintii copilului daca o perioada de 12 luni in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege).

Concediul pentru cresterea copilului poate fi solicitat oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, dar numai dupa efectuarea concediului medical de maternitate.

Pe perioada concediului, contractul individual de munca este suspendat (conf.art.49 Codul Muncii), ca urmare a intreruperii temporare a prestarii muncii, fiind suspendata plata salariului de catre angajator.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei (RON), iar incepand cu 1 ianuarie 2009 exista posibilitatea de a opta intre o indemnizatie de 600 de lei lunar sau 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni (conform legii 257 din 31.10.2008)

Conditii cumulative: este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid; are, in conditiile legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei; locuieste impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia.

Cererile pentru acordarea indemnizatiei si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare se depun la primaria pe raza careia solicitantul isi are domiciliul.

Actele necesare
actul de identitate al solicitantului;
certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca sotia nu lucreaza beneficiez eu de concediul pentru cresterea copilului? andreoiu augustin andreoiu augustin eu lucrez de 1 an si 2 luni,la un depozit,chiar dupa nunta am inceput munca....iar chiar in aceeasi perioada sotia a ramas fara servici.in prezent avem un I.F ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Rxni Rxni as dori sa stiu care este procedura de obtinere a indemnizatiei de crestere a copilului in cazul avocatelor. multumesc (vezi toată discuția)
Tataul copilului poate intra in concediu ingrijire copil daca este angajat la firma lui? vera_szokoly vera_szokoly Am un copil de trei saptamani, nu sunt casatorita cu tatal copilului, dar el este trecut pe certificatul de nastere.Locuim impreuna cu el si cu copilul, iar ... (vezi toată discuția)