as dori sa stiu daca din momentul incheierii unui proces verbal de conciliere cu o persoana fizica penalitatile pentru suma restanta trecuta in pv mai curg pana la achitarea debitului, suma datorata fiind platita in cateva rate ?
dupa cumv a intelegeti cu partea adversa.. eu zic ca nu,dar e bine sa fie cuprins in procesul verbal sia cest aspect sa nu aveti surprize ulterioare.. bafta
chiar daca suma va fi platita in cateva luni, iar noi platim la randul nostru penalitati la facturile neachitate din cauza debitului datorat de pers fizice?
Procedura concilierii prejudiciare prevazuta de art. 720 indice 1 C.pr.civ. este o forma procedurala (obligatorie in multe situatii) si care cuprinde, pe langa expunerea pretentiilor reciproce ale partilor si expunerea punctelor de vedere ale acestora si modul in care aceleasi parti accepta ori nu stingerea litigiului in aceasta faza procesuala.
In acest sens, procesul-verbal incheiat ca urmare a desfasurarii acestei proceduri, ar fi trebuit sa cuprinda si modul de acceptare conventionala si de rezolvare a aspectelor mentionate. Tocmai de aceea, la desfasurarea unei asemenea proceduri, partile ar trebui asistate si reprezentate de consilieri juridici si/sau avocati.
Daca in procesul verbal incheiat nu s-a prevazut nicio modalitate de rezolvare si nu s-a facut referire la problemele aparute in situatia descrisa, puteti conveni cu cealalta parte un mod de rezolvare, pe care sa-l cuprindeti intr-un proces verbal asemanator, ca acord al partilor. Daca nu, juridic vorbind, veti ajunge in fata instantei, iar principial, toate daunele produse din culpa co-contractantului, se suporta de catre acesta pe temeiul raspunderii contractuale/art.1073 si urm. C.civ., dar si al raspunderii delictuale reglementate de art. 998 C.civ. Pe cale de consecinta, orice dauna(paguba) produsa prin neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre debitorul acesteia si care poate fi probata, va fi suportatat de catre acesta .
Lipsa sanctiune
dacmoto
Ce sanctiune se aplica in cazul neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiei daca in contract nu este prevazuta nicio sanctiune( reziliere, ... (vezi toată discuția)