avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Intra sau nu armata, in calculul valorii sporului de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Intra sau nu armata, in calculul valorii sporului de vechime ce se plateste pe statul de plata

Intotdeauna, eu la sporul de vechime platit pe statul de plata am luat in calcul si perioada armatei.
Daca exista vreun articol de lege care sa specifice in mod concret ca armata nu se ia in calcul atunci cand acordam sporul de vechime in munca?
Va multumesc! Cu multa dragoste: Juristar.
Cel mai recent răspuns: noiklosa , utilizator 13:19, 8 Decembrie 2010
1. In Legea 1/1970 era un art.9 care spunea ca armata era considerata vechime in aceeasi unitate (acum este abrogata aceasta lege).
2. Acum nu este o lege care sa spuna daca armara se ia sau nu in calcul pentru sporul de vechime.
3. Armata este stagiu asimilat stagiului de cotizare pentru pensie.
4. Daca ati platit spor de vechime tinand cont de armata nu este nici o nenorocire, mai ales daca este o firma privata.
Stagiul mlitar obligatoriu este considerata perioada asimilata stagiului de cotizare pentru pensie. Vechimea in munca este activitatea prestata in baza unui CIM. Pe perioada efectuarii stagiului militar CIM a fost suspendat. Daca revenirea la locul de munca s-a facut in termenul prevazut de legislatia de la acea data, 30 de zile, se considera vechime in munca in vederea acordarii sporului. Perioada de invatamant superior, care si ea este luata in calculul pensiei ca stagiu asimilat, nu poate fi luata in calculul vechimii deoarece nu a existat un CIM.
Va multumesc. Exact aceste lucruri doream sa le ciresc. Da, daca omul pleaca in armata in termen de 15 zile de la incetarea activitatii in vederea satisfacerii stagiului militar si dupa armata se intoarce in termen de 3ö de yile, constituie continuitate in munca. Am sesizat ca in practica sunt fel de fel de interpretari, dar unde legea nu zice in mod concret ca trebuie scazuta aceasta perioada, desi nu constituie stagiu de cotizare, nu vad de ce ar fi cineva care sa interpreteze in defavoarea omului, chiar daca , la prima vedere constituie o majorare a fondului de salarii si ar putea fi imputata de vreun revizor. Va multumesc din suflet' Cu mult drag: Juristar.
Faptul ca armata nu e luata drept vechime in munca constitutie o discriminare crasa fata de milioane de barbati. Nu c-as avea ceva cu femeile, Doamne fereste.
In primul rand, perioada petrecuta in armata (numai petrecere nu a fost, dar in fine), micsoreaza numarul de ani de activitate pe care ca si barbat ii ai la dispozitie pana la varsta pensionarii. Adica se repercuteaza negativ asupra stagiului de cotizare, pentru ca in anul acela de armata, in loc sa tragi cu pusca in ciori, puteai sa castigi bani si sa cotizezi pentru pensie. Totodata, exista o pierdere si la nivel de vechime in munca platita la salariu, pentru ca daca ai de pilda varsta de 30 de ani, in loc sa ai x ani vechime, daca ai facut armata ai x-1 an vechime si pe cale de consecinta pierzi bani la salariu (primind sporul de vechime cu un an mai tarziu decat daca nu faceai armata). De asemenea, cum armata nu mai este obligatorie acum, cei care nu fac armata sunt avantajati fata de cei care au facut armata (sub aspectul vechimii in munca).

Chestiile astea nu incalca nicio lege ? Constitutia ce spune ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul vechime in munca euglup euglup Am terminat facultatea in 1997.Imediat am intrat in somaj din septembrie 1997 pana in ianuarie 1998 cand am plecat in armata pentru 6 luni.Se pot adauga armata ... (vezi toată discuția)
Spor vechime in munca laurentiuu laurentiuu Stagiul militar efectuat in 2004 constituie spor de vechime in munca?(de la 15% la 20%) Care este legea concret? (vezi toată discuția)
Armata, studiile universitare si vechimea noiklosa noiklosa Buna ziua, 1. Durata petrecuta de o persoana in facultate este considerata drept vechime in munca numai la calculul vechimii necesare pentru primirea ... (vezi toată discuția)