avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... incadrarea juridica a faptei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

incadrarea juridica a faptei

Cum si pentru ce raspunde penal un evaluator anume desemnat de banca pentru intocmirea unui raport de evaluare in vederea acordarii unui credit ipotecar, in situatia in care insereaza in acesta fapte nereale, cu privire la substanta constructiei?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:58, 9 Mai 2010
care ar fi interesul? ca orive greseala ivita in cadrul exercitarii atributiunilor de serviciu, am putea vorbi de neglijenta in serviciu! Insa, daca expertul a apreciat intr-un fel, iar dvs. aveti alta perceptie... nu insemna ca exista o infractiune. Dupa cate ati relatat dvs.... eu nu vad a fi vreo infractiune. Oferiti mai multe detalii!
De ex. in raportul de evaluare se specifica, ca imobilul este din BCA, in realitate de chirpic. De asemnea se specifica , ca are fundatie corespunzatoare, structura de beton armat. Aceste " falsuri" au fost combatute printro expertiza tehnica judiciara.
In functie de ce a facut se poate raspunde pentru mai multe fapte.
Se poate face plangere pentru savarsirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi şi abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiuni prevăzute şi sancţionate de art. 246, 247 şi 248 C.pen.

De asemenea, mai puteti face plangere si pentru infracţiunile prevăzute şi sancţionate de art. 10, lit. b şi c din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, unde se arată expres că sunt infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie şi faptele de acordare de credite sau subvenţii cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, neurmărirea, conform legii sau normelor de creditare, a destinaţiilor contractelor sau subvenţiilor ori neurmărirea creditelor restante ca şi utilizarea creditelor sau a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.


Daca este vorba de un credit cu surse externe şi pentru infracţiunile prevăzute de art. 17, alin. 1 lit. b, d şi g din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie ca şi pentru infracţiunile prevăzute art. 181 ş.urm din Secţiunea 4 – Infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene.

Puteti face plangere si pentru infracţiunile prevăzute în Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, prevăzute de art. 9, alin. 1, lit. a, b, c şi alin. 3.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Mai 2010
Daniel Coman, Avocat
Daca detineti probe temeinice in sustinerea afirmatiilor formulati plengere sub aspectul disp art 246,247,248 Cod penal
Atentie sporita ,pentru ca in situatia in care concluziile nu demonstreaza existenta infractiunilor denuntate,exista posibilitatea ca partea sa se indrepte cu actiune impotriva dvs
evaluarea o face functie de documentele puse la dispozitie si dupa declaratiile celui care doreste sa contracteze creditul din cate stiu eu.
nu cred ca are obligatia de a scobi tencuiala fundatiei sau sa zgarie peretii ca sa-si de-a seama de structura,el face evaluarea functie de ce vede la suprafata.
daca e cineva vinovat atunci acela este cel ce a dat informatii false desprer constructie.

Alte discuții în legătură

Art 246 cod penal abuz in serviciu perta marian perta marian Lucrez la CEC Bank si am o reclamatie la politie pentru abuz in servicu , Art 246 cod penal. E corecta incadrarea tinand cont ca nu suntem functionati ... (vezi toată discuția)
Este sau nu dare de mita in cazul "valiza"? ContSters9695 ContSters9695 Care este statutul conducatorilor cluburilor de fotbal? Pot fi considerati functionari? Pentru ca infractiunea de dare de mita presupune ca subiectul activ sa ... (vezi toată discuția)
Legea 161/2003 Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Aveti idee, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal, L 161/2003 se abroga? Apropo de cap. IV. Multumesc. (vezi toată discuția)