avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legea 161/2003
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legea 161/2003

Buna ziua. Aveti idee, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal, L 161/2003 se abroga? Apropo de cap. IV. Multumesc.
LEGE Nr. 187 din 24 octombrie 2012
pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal

ART. 130
Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La capitolul III "Infracţiuni şi contravenţii" al titlului III "Prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice" din cadrul cărţii I "Reglementări generale pentru prevenirea şi combaterea corupţiei", secţiunea 1 "Infracţiuni contra confidenţialităţii şi integrităţii datelor şi sistemelor informatice", cuprinzând articolele 42 - 47, se abrogă.
2. La capitolul III al titlului III din cadrul cărţii I, secţiunea a 2-a "Infracţiuni informatice", cuprinzând articolele 48 - 50, se abrogă.
3. La capitolul III al titlului III din cadrul cărţii I, secţiunea a 3-a "Pornografia infantilă prin sisteme informatice", cuprinzând articolul 51, se abrogă.
4. Articolul 59 din capitolul IV "Dispoziţii procedurale" al titlului III "Prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice" din cadrul cărţii I "Reglementări generale pentru prevenirea şi combaterea corupţiei" se abrogă.
5. Alineatul (2) al articolului 82^1 din secţiunea a 2-a "Incompatibilităţi privind calitatea de parlamentar" a capitolului III "Incompatibilităţi" din cadrul titlului IV "Conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice" al cărţii I "Reglementări generale pentru prevenirea şi combaterea corupţiei" va avea următorul cuprins:
"(2) Deputatul sau senatorul aflat în situaţia prevăzută la alin. (1) nu poate acorda asistenţă juridică suspecţilor ori inculpaţilor şi nici nu îi poate asista sau reprezenta în instanţe în cauzele penale privind:
a) infracţiunile de corupţie, infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie, precum şi infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare;
b) infracţiunile prevăzute în Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare;
c) infracţiunile de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, prevăzute la art. 209 - 217 din Codul penal;
d) infracţiunea de spălare a banilor, prevăzută în Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, republicată;
e) infracţiunile contra securităţii naţionale, prevăzute la art. 394 - 410 şi 412 din Codul penal, precum şi cele prevăzute de Legea nr. 51/1991 privind siguranţa naţională a României;
f) infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei, prevăzute la art. 266 - 288 din Codul penal;
g) infracţiunile de genocid, contra umanităţii şi de război, prevăzute la art. 438 - 445 din Codul penal."
6. Articolele 222 şi 224 din secţiunea a 10-a "Interdicţii. Sancţiuni" a capitolului I "Grupurile de interes economic" din cadrul titlului V "Grupurile de interes economic" al cărţii I "Reglementări generale pentru prevenirea şi combaterea corupţiei" se abrogă.
7. Articolul 225 din secţiunea a 10-a a capitolului I din cadrul titlului V al cărţii I va avea următorul cuprins:
"ART. 225
(1) Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fondatorul, administratorul sau reprezentantul legal al grupului, care:
a) foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri ori creditul de care se bucură grupul într-un scop contrar intereselor acestuia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă persoană juridică în care are interese direct sau indirect;
b) se împrumută, sub orice formă, în alte condiţii decât cele expres permise de lege, direct sau printr-o persoană interpusă, de la grupul pe care îl administrează, de la o societate controlată de acesta ori face ca una dintre aceste persoane juridice să îi acorde vreo garanţie pentru datorii proprii;
c) încalcă dispoziţiile art. 165 alin. (3).
(2) Se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani persoana prevăzută la alin. (1) care încasează sau plăteşte dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite."
8. Articolul 226 din secţiunea a 10-a a capitolului I din cadrul titlului V al cărţii I va avea următorul cuprins:
"ART. 226
Se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă administratorul ori reprezentantul legal al grupului, care:
a) îndeplineşte hotărârile adunării generale referitoare la fuziunea ori la divizarea societăţii comerciale sau la reducerea capitalului grupului, înainte de expirarea termenelor prevăzute de lege;
b) îndeplineşte hotărârile adunării generale referitoare la reducerea capitalului grupului, fără ca membrii să fi fost executaţi pentru efectuarea vărsământului datorat ori fără ca aceştia să fi fost scutiţi prin hotărârea adunării generale de plata vărsămintelor ulterioare;
c) îndeplineşte hotărârile adunării generale referitoare la fuziunea, divizarea, dizolvarea, reorganizarea sau reducerea capitalului social, fără informarea organului judiciar ori cu încălcarea interdicţiei stabilite de acesta, în cazul în care faţă de societatea comercială s-a început urmărirea penală."
9. Articolul 228 va avea următorul cuprins:
"ART. 228
Se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă fondatorul, administratorul ori cenzorul care îşi exercită funcţiile sau însărcinările cu încălcarea dispoziţiilor art. 120 alin. (3) şi (4) referitoare la incompatibilitate."
10. Articolul 231 din secţiunea a 10-a a capitolului I din cadrul titlului V al cărţii I se abrogă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infractiuni informatice in noul cod penal 2014 enacherobert enacherobert Buna ziua, am un proces deschis din cauza unor infractiuni informatice, am cautat pe internet dar nu am reusit sa gasesc ceva concret.Stie cineva ce schimbari ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal si infractiunile informatice system39 system39 Prevenirea criminalitatii informatice. Buna ziua. La fel ca si alta persoana de pe acest forum ma aflu in postura de a avea un proces pe rol cu privire ... (vezi toată discuția)
Spargerea unui calculator se pedepseste? robyr130 robyr130 Buna , am spart calculatorul cuiva, creand un keylogger personal pentru a afla daca persoana respectiva imi vorbea pe la spatele meu si zicea tot felul de ... (vezi toată discuția)