avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoastere Paternitate pt a da drepturi copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoastere Paternitate pt a da drepturi copilului

Am avut o relatie in urma careia va rezulta un copil. As vrea sa fac ceva pt el in cazul in care tatal nu vrea sa-si asume nici o responsabilitate (imi tot spune ca vom vorbi dar nu si-a facut timp deloc si au trecut 5luni deja). Nu vreau sa fac mare tam-tam, ci o solutie eleganta pt amandoi. Exista vreo metoda prin care sa-l recunoasca si sa fie "constrans" sa particite la cresterea lui (financiar daca nu si cu prezenta desi nu pt bani vreau sa fac asta)? El este casatorit si desi poate suna ciudat, nu vreau sa-i fac probleme, as vrea sa fac ceva cat mai discret (nu se stie de noi) dar sa aiba si copilul de castigat. Nu cred ca va ramane indiferent ci va fi cooperant de aceea as vrea o solutie de compromis si benefica pt amandoi (nu mai are si nici nu va mai avea copii naturali inafara de acesta). Poate fi recunoscut si fara a fi declarat pe certificatul de nastere? Am vazut ceva pe net dar nu sunt sigura daca am retinut bine, tatal poate sa-l recunoasca printr-o declaratie notariala chiar daca numele lui nu a fost trecut pe certificatul de nastere? Dovezi ale relatiei sunt cam dificil de adus caci am fost destul de discreti (doar cunostiinte de-ale mele stiu din auzite de la mine de relatie si doar o persoana ne-a vazut impreuna in aceeasi incapere stiind ce se va intampla dupa plecarea ei) desi un test ADN poate lamuri asta.
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 19:15, 10 Mai 2010
Avand in vedere ca tatal tot amana lamurirea situatiei, cea mai sigura varianta este introducerea unei actiuni in stabilirea paternitati si totodata stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorului, capat de cerere care va admis in masura in care se stabileste ca paratul este tatal natural al minorului.
In cadrul acestei actiuni este necesar sa folositi ca probe:inscrisuri, interogatoriul paratului, martori si daca paratul nu recunoaste la interogatoriu, este evident ca va trebui sa procedati la efectuarea testelor necesare stabilirii paternitatii, printre care si ADN-ul.
Recunoasterea minorului nu produce efecte in situatia in care pe certificatul de nastere nu se face mentiunea cine este tatal minorului.
Recunoasterea minorului se poate face si prin declaratie facuta la starea civila sau prin inscris autentic, deci la notariat.Mai adaug un lucru foarte important pe care trebuie sa-l stiti si anume ca actiunea in stabilirea paternitatii poate fi introdusa in termen de un an de la nasterea copilului, mai sunt si alte situatii dar care in cazul de fata nu se aplica.
Ultima modificare: Duminică, 9 Mai 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Doamna, mai bine contactati un avoact sa va explice clar ce anume inseamna recunoasterea si ce efecte produce ea, ca imi pare ca va e neclar cu declaratia aceea.
Recunoasterea produce efecte numai dupa ce se inscrie numele tatalui in actul de nastere a copilului... la asta serveste si declaratia aceea.
Sigur ca va puteti intelege oricum cu tatal copilului, insa nu vad de ce asteptati o solutie de la noi... solutiile de compromis le gasiti impreuna, indiferent de ce prevede legea.
Daca nu va intelegeti, apelati la un mediator, avocat etc., dupa caz.
Va recomand inainte de toate sa va informati despre drepturile copilului. Partea aceea cu "benefica pt amandoi" la care amandoi se refera? :-/
Succes!
cf art. 56 c.fam., filiatia fata de tata se stabileste pe doua cai :
a) prin recunoasterea voluntara a tatalui
b) prin hotarare judecatoreasca .
geo_m_14 a scris:

As vrea sa fac ceva pt el in cazul in care tatal nu vrea sa-si asume nici o responsabilitate (imi tot spune ca vom vorbi dar nu si-a facut timp deloc si au trecut 5luni deja). Nu vreau sa fac mare tam-tam, ci o solutie eleganta pt amandoi. Exista vreo metoda prin care sa-l recunoasca si sa fie "constrans" sa particite la cresterea lui (financiar daca nu si cu prezenta desi nu pt bani vreau sa fac asta)? El este casatorit si desi poate suna ciudat, nu vreau sa-i fac probleme, as vrea sa fac ceva cat mai discret (nu se stie de noi) dar sa aiba si copilul de castigat. Nu cred ca va ramane indiferent ci va fi cooperant de aceea as vrea o solutie de compromis si benefica pt amandoi (nu mai are si nici nu va mai avea copii naturali inafara de acesta).

Doamna,

Cu voie sa fara voie numele lui tot va aparea in certificatul de nastere al copilului. Ambele variante au fost expuse mai sus si le-as sintetiza in ideea ca totul se poate regla simplu daca dupa nasterea copilului va prezentati impreuna cu el la Starea civila si declarati nasterea, el se declara tatal si se obtine un certificat de nastere pentru minor. Apoi daca va intelegeti la o suma lunara de plata nu e obligatoriu sa mergeti in instanta pentru stabilirea pensiei alimentare dar e recomandabil sa va puna banii pe un card sau intr-un mod in care si dvs. sa aveti o dovada a sumelor primite lunar si dumnealui sa poata justifica asta in vreun eventual proces viitor (daca la un moment dat nu va mai intelegeti cu privire la suma si dumnealui afirma ca v-a dat 200 Euro lunar dar de fapt a platit 50 Euro, e indicat sa aveti o evidenta exacta a sumei primite de-a lungul timpului). Practic exista solutii ca totul sa se rezolve discret fara prea multa bataie de cap daca si dumnealui doreste asta.
In cazul in care se opune sa faca recunoasterea de bunavoie atunci nu-i problema: instanta il poate obliga insa ma tem ca nu va mai fi la fel de discreta treaba. Si tot instanta va decide plata pensiei alimentare. In nici una din variante nu are cum scapa de responsabilitate. Depinde de dumnealui cat de discreta vrea sa fie toata povestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil felice76 felice76 Buna ziua.As dori sa ma ajutati, dandu-mi raspuns la cateva intrebari:in cat timp isi poate recunoaste un tata copilul, dupa nastere?poate sa fie trecut pe ... (vezi toată discuția)
Sunt însărcinată și despărțită , dacă dumnezeu ma ajuta ... AnamariaA1 AnamariaA1 Sunt însărcinată și despărțită , dacă Dumnezeu ma ajuta sa duc sarcina pana la capăt și nu doresc sa trec in acte numele tatălui deoarece nu vrea ... (vezi toată discuția)
Modalitati recunoastere paternitate/drepturi aferente dupa caz geo_m_14 geo_m_14 Ma intereseaza ce drepturi are copilul in urma fiecarei variante de recunoastere (pensie alimentara, mostenire) (certificat de nastere deja intocmit dar cu ... (vezi toată discuția)