Buna ziua, va supun atentiei urmatoarea problema cu care ma confrunt,
In cursul anului 2008, am castigat o licitatie, prin care urma sa prestez unele servicii pentru o primarie, urmand ca in termen de o luna sa finalizez lucrarile. Urmare a faptului ca primaria nu s-a achitat la termen de plata lucrarilor, a incheiat acte aditionale de prelungire a termenelor de finalizare a lucrarilor, pentru a putea face si plata pentru lucrarile efectuate.
In cursul anului 2009, un control al curtii de conturi a decis ca este necesar sa-mi impute o suma de 101.000 lei urmare a faptului ca nu am respectat termenul de finalizare a lucrarilor.
Lucrarile au fost finalizate conform anexelor la contract, pana astazi inca nu am primit de la primarie plata integrala pentru lucrarile efectuate.
Primaria a contestat decizia Curtii de conturi, dar eu sunt nevoit sa platesc 101.000 lei in contextul in care nu am incasat acesti bani.
Am fost sfatuit sa atac in instanta decizia Curtii de Conturi.
Cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie?
Va multumesc.
Ce natura aveau serviciile prestate?
Daca contractul era cu executare succesiva ( servicii prestate lunar) prelungirea executiei prestatiilor trebuia motivata. Care este motivul prelungirii? Daca ati facut compromisuri cu beneficiarul ( primaria) pentru a nu angaja obligatia de plata la scadenta este dreptul creditorului, dar daca nu ati prezentat situatiile de plata pentru prestatii la termenul cand trebuiau efectuate, in aparenta fata de cele relatate figurati cu intarziere in indeplinirea prestatiilor.
Evident cred ca cei de la Curtea de conturi au interpretat unilateral situatia derularii contractului sub rezerva motivelor ce au fundamentat prelungirea termenelor...
Prelungirea termenelor a fost ceruta de primarie deoarece nu aveau bani pentru plata serviciilor prestate si atunci au prelungit termenele de finalizare a lucrarilor.
Tot nu ati spus ce natura aveau serviciile, erau prestatii repetabile zilnic, lunar- adica intr-o anumita perioada ( exemplu: servicii de salubrizare) , sau erau alte tipuri de servicii ( exemplu-proiectare, topo -cadastrale, etc...) .
Primaria nu avea oricum voie sa prelungeasca sub acest motiv. Puteau sista executarea, iar prestatorul era in drept sa ceara daune... . Fara date concrete este greu de raspuns precis.
Actul de control si impunere al Curtii de conturi va este opozabil? V-a fost comunicat oficial?
Numai in acest context il puteti contesta, procedura fiind reglementata in lege speciala!
Daca insa i s-a impus primariei sa va instituie raspunderea , atunci va puteti apara in instanta ( coroborat cu cererea reconventionala de a va cerer platile restante).
Aveti grija la prescriptie in ceea ce priveste dreptul la actiune pentru platile pe care nu le-ati primit...