avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii pentru romani in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii pentru romani in strainatate

as dori urmatoarele informatii: am lucrat 12 ani in romania intre 1966 si 1978.
acum am 60 de ani si locuiesc in italia din 1978. in italia nu am contributii pentru pensie. pot sa obtin din romania pensia corespunzatoare celor 12 ani lucrati acolo. cum functioneaza? Am vre-o sansa?
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 09:48, 12 Mai 2010
Va rog sa reveniti cu data exacta a nasterii dvs. Daca ati realizat stagiul minim de cotizare, puteti obtine pensie pentru limita de varsta din Romania si va va fi platita in Italia. Totul depinde de data nasterii si de perioada lucrata in Romania (ar fi ideal daca ati preciza mai exact si acest aspect).

Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
sint nascuta in 1949, am lucrat in rominia din 1966 pina in 1978. in italia nu am lucrat .care este stagiul minim de cotizare? daca as fi lucrat in italia s-ar schinba ceva? multumesc de raspuns
V-as fi putut spune stagiul minim de cotizare daca ati fi scris si luna nasterii dvs., varstele standard de pensionare si stagiile de cotizare sunt prevazute in actele normative in functie de luna si anul nasterii.

Anul 1949 este, insa, o precizare suficienta pentru a va putea spune ca indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta. Fie va numiti un mandatar, fie veniti dvs. in Romania si solicitati pensie casei de pensii unde ati avut ultimul domiciliu.
luna nasterii este septembrie 1949, si am circa 12 ani vechime. deci nu este adevarat ca imi trebuiesc 15 an minim de vechime?
Buna ziua!

Fiind născută în septembrie 1949, îndeplinieaţi condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă încă din noiembrie 2007, la împlinirea vârstei de 58 ani şi 2 luni, cu condiţia să fi realizat un stagiu minim de 11 ani 4 luni.

Dacă ne treceţi efectiv perioada/perioadele în care aţi fost în activitate, vă putem calcula vechimea şi dacă aveţi acel stagiu minim de 11 ani şi 4 luni, puteţi beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru femei cu 5 copii gutersergiu gutersergiu Buna ziua o femeie nascută in 1996 care a lucrat din 1982 de la vârsta de 16 ani , cumulând 35 ani de cotizație la fondul de pensii când poate solicita ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata mihteo mihteo Sunt nascut in decembrie 1949 si fac vechime in munca de 44 de ani in luna noiembrie. La ce data pot solicita pensionarea anticipata? (vezi toată discuția)
Varsta pensionare anticipata fara penalizare AnghelAnaGeorgiana AnghelAnaGeorgiana Buna ziua, Mama mea ( este nascuta in anul 1966, noiembrie ) lucreaza din anul 1984( acelasi loc de munca ), timp de 12 ani a avut grupa a 2a. As vrea sa ... (vezi toată discuția)