sa abrogat cumva art. 159 Codul Muncii si HG 1825 din 21.12.2006 ???sau mai bine zis ,care este aplicabilitatea celor doua, daca Contractul Colectiv de Munca la nivel National are putere de aplicabilitate mai mare decat Codul Muncii care este lege (Legea 53/2003 )si HG 1825/2006,sau cumva acest cod substituie C.M. si H.G.????
Concret, care este salariul minim brut 'in plata' pentru o persoana cu studii superioare, care este incadrata pe un post cu studii superioare,avandu-se in vedere faptul ca societatea la care este angajata are doar 15 salariati????
Legea (Codul Muncii) la art.159 prevede ca salariul minim brut in plata garantat se stabileste prin Hotarire de Guvern , dupa o consultare in prelabil cu sindicatele,Codul muncii- titlul VIII-art 236-b -Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.,iar HG 1825/2006 prevede la art.1 salariul minim brut in plata garantat pentru anul 2007 este de 390 lei
:D Cred ca ar trebui sa citesti tot Codul Muncii nu numai art.159! Salariul minim de 390 se aplica personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale unde salariul se stabileste prin lege. Pentru restul se aplica prevederile C.C.M.U.N.
pt TUAREG B-) am citit si codul muncii,si contractul colectiv de munca,inclusiv HG1825 din 21.12.2006 si as dori sa-mi interprezi daca vrei art 2 din HG,este stipulat undeva in HG ca acest salariu se aplica numai institutiilor bugetare???
Cred ca trebuie citit si art.241 din Codul muncii:
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toti salariatii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii încadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toti salariatii încadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
d) pentru toti salariatii încadrati la toti angajatorii din tară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel national.
(2) La fiecare dintre nivelurile prevăzute la art. 240 se încheie un singur contract colectiv de muncă.
Conf. art.236 alin.2 exceptia se refera la negocierea colectiva la nivel de unitate.
pt BODEALEX..... deci pana la urma consider ca ITM-ul face un abuz,daca aplica acest lucru la toti angajatorii ( adica si la cei care nu sunt semnatari ai CCM )pentru ca indicii de majorare salariala sunt cei prevazuti in CCM nu in Codul muncii.
Ori daca eu ca si Societate Comerciala, nu sunt semnatara a CCM la nivel national sau de ramura, si cand legea prevede expres care sunt semnatarii CCM, ITM-ul nu-mi poate impune sa aplic indicii de majorare stabiliti prin CCM. In alta ordine de idei nu vad legatura OUG 88/2006 in stabilirea salariului minim brut in plata. Oricum, va multumesc pentru raspunsuri.
Ccm nivel ramura
gentilom
La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)