sa abrogat cumva art. 159 Codul Muncii si HG 1825 din 21.12.2006 ???sau mai bine zis ,care este aplicabilitatea celor doua, daca Contractul Colectiv de Munca la nivel National are putere de aplicabilitate mai mare decat Codul Muncii care este lege (Legea 53/2003 )si HG 1825/2006,sau cumva acest cod substituie C.M. si H.G.????
Concret, care este salariul minim brut 'in plata' pentru o persoana cu studii superioare, care este incadrata pe un post cu studii superioare,avandu-se in vedere faptul ca societatea la care este angajata are doar 15 salariati????
Legea (Codul Muncii) la art.159 prevede ca salariul minim brut in plata garantat se stabileste prin Hotarire de Guvern , dupa o consultare in prelabil cu sindicatele,Codul muncii- titlul VIII-art 236-b -Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.,iar HG 1825/2006 prevede la art.1 salariul minim brut in plata garantat pentru anul 2007 este de 390 lei
Dragi colegi, legea de baza care reglementeaza contractul individual de munca in Romania este Codul muncii, precum si Contractul colectiv de munca unic la nivel national. Si pt. Liviu, (2) Sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale se stabileşte prin lege, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative, Art. 157 din Codul Muncii, iar pentru ceilalti salariati angajatorul nu poate introduce clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior (adica contracte colecive la nivel de unitate, ramura respeciv la nivel natonal). Este evident faptul ca aolo unde nu exista contract colectiv de munca la nivel de unitate (unitatea avand mai putin de 21 de salariati) se va aplica CCMUN. Ar fi imposibil ca la negocierea CCMUN sa participe toti angajatorii si totii salariatii din Romania.
Vreau sa va multumesc pentru raspunsuri.Ceea ce ma nedumireste pe mine este urmatorul aspect: -sediul social al firmei la care sunt angajat are sediul intr-un judet iar activitatea efectiva mi-o desfasor in alt judet.Problema este ca in judetul in care firma i-si are sediul ,acest lucru se aplica intr-un fel iar in judetul in care i-mi desfasor activtatea in alt fel.Oare legea nu se aplica unitar la nivelul intregii tari?Mai mult de atat cele mai multe dintre prevederile CCM de acum se gaseau si in CCM aplicabil anul trecut doar ca anul trecut nu sa facut atata caz :).Inca odata va multumesc pentru interesul manifestat si pentru raspunsuri.Multa bafta.
e corect sa fiu platit cu salariul minim pe economie 390 de lei si prestez munca calificata ca personal contractual in cadrul primariei sau ar trebui sa fiu platit pe grila ca muncitor calificat cu studii medii?
Ccm nivel ramura
gentilom
La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)