sa abrogat cumva art. 159 Codul Muncii si HG 1825 din 21.12.2006 ???sau mai bine zis ,care este aplicabilitatea celor doua, daca Contractul Colectiv de Munca la nivel National are putere de aplicabilitate mai mare decat Codul Muncii care este lege (Legea 53/2003 )si HG 1825/2006,sau cumva acest cod substituie C.M. si H.G.????
Concret, care este salariul minim brut 'in plata' pentru o persoana cu studii superioare, care este incadrata pe un post cu studii superioare,avandu-se in vedere faptul ca societatea la care este angajata are doar 15 salariati????
Legea (Codul Muncii) la art.159 prevede ca salariul minim brut in plata garantat se stabileste prin Hotarire de Guvern , dupa o consultare in prelabil cu sindicatele,Codul muncii- titlul VIII-art 236-b -Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.,iar HG 1825/2006 prevede la art.1 salariul minim brut in plata garantat pentru anul 2007 este de 390 lei
....pt. TANA , in aceasta situatie ce ne facem cu prevederile Codului Civil,care spune ca '' Contractul este acordul intre doua sau mai multe parti spre a constitui sau a stinge intre ele un raport juridic''????Oare nu ne gasim in fata unei exceptii de necostitutionalitate:-/
....pt. TANA , in aceasta situatie ce ne facem cu prevederile Codului Civil,care spune ca '' Contractul este acordul intre doua sau mai multe parti spre a constitui sau a stinge intre ele un raport juridic''????Oare nu ne gasim in fata unei exceptii de necostitutionalitate:-/
Este discutabil daca este sau nu asta interpretarea corecta, ... cu 390 la bugetari si 440 + ... ptr. contractele negociate. Asta este pozitia oficiala se pare :))
liviu tiutiu: "ITM-ul nu-mi poate impune sa aplic indicii de majorare stabiliti prin CCM."
Uite cum s-ar putea sa te fortzeze: vin in control si-tzi dau masura sa majorezi salariile cf. CCM unic national pana la un anumit termen. Expira termenul si vin si-ti scriu un proces verbal de sanctiune pe nerespectarea masurilor:
"LEGE nr. 108 din 16 iunie 1999 (*republicată*) - pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii
ART. 21 - Refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridică, de a aduce la îndeplinire măsurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, în limitele şi cu respectarea prevederilor art. 6 şi 19, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 30.000.000 lei la 100.000.000 lei."
Aici ai 2 variante, contesti procesul verbal de sanctiune in termen si poate scapi ... sau nu contesti si platesti :).
"ORDONANTA nr. 2 din 12 iulie 2001 (*actualizată*) - privind regimul juridic al contravenţiilor
ART. 31 - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicării acestuia."
Ccm nivel ramura
gentilom
La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)