avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul indemnizatie prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul indemnizatie prenatal

Buna ziua,

Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Sunt insarcinata in 36 de saptamani, contractul meu de munca este inregistrat incepand cu data de 15 iunie 2009.Incepand cu 1 aprilie 2010 am intrat in prenatal. Salarul meu pe cartea de munca este de 2000 RON, dupa calculele mele, ceea ce am vazut pe internet, pentru luna aprilie indemnizatia de prenatal imi iese mai mare decat am primit de la angajator. Ma poate ajuta cineva cu un calcul pentru a fi linistita?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:28, 12 Mai 2010
1. Nu se ia ca baza de calcul salariul din carnetul de munca ci cel din veniturile din statele de plata din ultimele 6 luni.
2. S-ar putea ca in anumite perioade sa fi obtinut venituri mi mici datorita unor concedii medicale sau concedii fara plata sau alte cauze.
3. De ce nu intrebati pe contabilul care a calculat.este obligat sa va raspunda la intrebarile dvs.
4. Daca va ajuta sa intelegeti, va redau din OUG 158/2005:
Art. 8.-
(1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat;
b) pentru care plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se suportă din alte surse, în condiţiile prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare;
c) pentru care, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate s-a făcut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) şi d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 150/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile şi indemnizaţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(3) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora.
(4) Perioadele prevăzute la alin. (2) şi (3) se asimilează stagiului de cotizare numai dacă în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare în înţelesul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art. 9. - Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.
Art. 10. -
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor, se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi c), veniturile ce se iau în considerare sunt:
a) cuantumul indemnizaţiilor, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. c) şi alin. (2);
b) salariul de bază minim brut pe ţară, din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi alin. (3).
(3) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevăzători, pe perioada în care se află în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi alin. (2) lit. c) şi d).
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situaţiile prevăzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie media veniturilor lunare la care s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din lunile respective sau, după caz, venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc zilele lucrătoare.
(6) La stabilirea numărului de zile ce urmează a fi plătite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cm modalitate de calcul Kitte Kitte Care este baza de calcul pentru un concediu medical? Exista optiunea de a alege lunile care sa fie baza de calcul? Va rog sa imi dati si baza legala. ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza plata concediului medical? realplayer realplayer buna ziua ,m va rog sa imi spuneti cat trebuie sa primesc pe luna iunie la un salar de incadrare de 1350 ron, la un concediu medical de 75%? va multumesc ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu medical anyaa anyaa Buna ziua, Am urmatoare situati: un salariat intrerupe perioada de somaj pe data de 01.08.09, se angajeaza pe 03.08.09, iar in perioada 25.08.09-31.08.09 ... (vezi toată discuția)