avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de perfomanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de perfomanta

OUG nr. 79/2001 privind întărirea disciplinei economico-financiare şi alte dispoziţii cu caracter financiar reglementa contractul de perfomanta ("Contractul de performanta este acordul de vointa incheiat intre agentul economic, printr-un reprezentant al acestuia, desemnat de adunarea generala a actionarilor, in cazul societatilor comerciale, sau, dupa caz, de consiliul de administratie, in cazul regiilor autonome, si conducatorul agentului economic, care are ca obiect indeplinirea obiectivelor si criteriilor de performanta, aprobate prin bugetul de venituri si cheltuieli, in schimbul drepturilor salariale stabilite prin contractul individual de munca.").
OUG nr. 79/2001 a fost abrogata de OUG nr 79/2008. Acum nu/mi dau seama daca abrogarea e totala sau partiala. Noua reglementare prevede" Contractul de mandat este acordul de vointa incheiat intre operatorul economic, reprezentat de Consiliul de Administratie si directorul general/directorul operatorului economic care are ca obiect indeplinirea unor obiective si criterii de performanta aprobate de actionari.", "ART.9
(1) Contractele de performanta incheiate in baza dispozitiilor OUG nr.79/2001, precum si contractele de mandat incheiate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante inceteaza sau se modifica, dupa caz.", "Ladata intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2001 privind intarirea disciplinei economico-financiare si alte dispozitii cu caracter financiar".
sa inteleg ca nu mai vbim de un contract propriu-zis de perfomanta, ci doar de niste criterii de perfomanta inserate in contractul de mandat? A se vedea si I. T. Stefanescu, Tratat de dr. muncii, 2007, p. 295-296.
Cel mai recent răspuns: ladycroft , utilizator 16:05, 13 Mai 2010
Daca va referiti la un contrac de munca atunci poate fi vorba de o caluza de performanta care poate fi stabilita de comun acord de angajator si salariat prinj act aditional,codul muncii neinterzicind un asemenea procedeu.Daca aveti in vedere un contract de management atunci situatia este diferita caci in acest contract clauza de obiectiv sau performanta este obligatorie
Multumesc pentru raspuns.

Sunt nelamurita totusi, deoarece in Tratat de dr. muncii, 2007 de I.T. ªtefănescu p. 295-296 se vorbeste de *Contractul de perfomanta*...care se încheie în temeiul OUG nr. 79/2001. "În legatura cu natura juridică a c. de perfomantă, au fost avansate urmat. opinii:
"- intr-o prima opinie se considera ca acest c. de perfomanta este insusi CIM al conducatorului operaratorului economic respectiv;
- în a 2-a opinie, se considera ca prin natura sa , C. de perfomanta este tot un CIM prin care se precizează în mod detaliat obiectul primului CIM al conducatorului operaratorului economic respectiv.
Am si un articol cu o hotarâre din 2007, in care apare c. de perfomanta "anexa la contractul individual de muncă", apoi descopar ca O.U.G. nr.79/2008 abroga O.U.G. nr.79/2001, fara sa mai dea o definitie a c. de perfomanta, decat a celui de mandat "care are ca obiect indeplinirea unor obiective si criterii de performanta".
Sa inteleg ca odata cu abrogarea OUG 79/2001 nu mai vbim de un contract de perfomanta (care dupa cum am vazut inainte avea natura jur. a unui CIM) ci doar de o clauza inserata intr-un c. de mandat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Criterii performanta ContSters47131 ContSters47131 Buna ziua. daca ma poate ajuta cineva...Lucrez la o regie autonoma si trebuie sa stabilesc urgent criteriile de performanta pentru sefii de ... (vezi toată discuția)
Lamurire transformare oug in lege images images Este vorba de transformarea oug 79/2008 in legea 203/2009. Nu inteleg prea bine sau ce inteleg eu: oug 79 a suferit o serie de transformari de la emiterea sa ... (vezi toată discuția)
Plata premiului anual pe 2008 prevazut in contractul de performanta A.G. A.G. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un punct de vedere intr-o problema ale carei date sunt urmatoarele: - Intr-o societate comerciala cu capital de stat, cu ... (vezi toată discuția)