avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt casatorita ,dar am un baietel de 1 an jumate ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt casatorita ,dar am un baietel de 1 an jumate conceput cu un alt barbat .acesta ma poate da in judecata pt recunoasterea copilului ?

Buna seara .Problema mea este mai ciudata si mai rara ...Sunt casatorita de 10 ani ,dar in ultima perioada rewlatia mea cu sotul meu a inceput sa se deterioreze ,si nu mai era decat un pas pana la divort ,intre timp eu am inceput o alta relatie cu un alt barbat cu care am si ramas insarcinata (mentionez ca cu sotul nu am avut copii,sotul a aflat ca sunt insarcinata si m-a implorat sa mai dau o sansa casniciei noastre ceea ce am si facut .....Barbatul cu care am ramas insarcinata a sperat ca noi doi ne vom intemeia o familie mai ales afland ca sunt si insarcinata (a banuit ca cu el (sotul neputand procreea ),pe toata durata sarcinii si dupa a tot sperat ca am sa ma intorc la el ,dar .....acum vrea sa ma dea in judecata ,sa ma acuze pt inselaciune si vrea drepturile lui de tata asupra copilului (adica sa vada copilul si tot ce impune asta )..se poate asta ,poate sa reuseasca atata timp cat copilul are un tata legal ?Va multumesc anticipat !
e ciudata si rara speta dvs, aveti dreptate..daca e de notorietate faptul ca sotul dvs nu poate procrea fapt cunoscut si tatal copilului acesta va poate actiona in judecata in vederea stabilirii paternitatii si implicit dupa confirmarea prin test adn ca este copilul lui sa aibe relatii si legatura cu minorul contribuind la cresterea si ingrijirea lui prin aportul pensiei la care va fi obligat de instanta
ce intelegeti dvs prin "tata legal ?"
"Tata legal" este notiunea ce se refera la tatal copilului nascut din casatorie care se prezuma de lege a fi sotul mamei copilului.
In speta, concubinul mamei copilului nu are ce face, legal vorbind. Nu se pune problema nici a existentei unei infractiuni de inselaciune si acesta nu are niciun drept legal asupra copilului.
Fata de prevederile legale, copilul il are ca tata pe sotul mamei, chiar daca tatal sau biologic este concubinul acesteia.
Singurii care pot contesta acum aceasta paternitate legala, sunt mama si sotul acesteia, in termenele expres prevazute de lege, dovedind ca tatal legal al copilului nu putea procrea si ca, astfel este imposibil ca acesta sa fie si tatal biologic al minorului. ;)
Din punct de vedere juridic incurcatura este cu adevarat mare.
Copilul nu poate fi recunoscut pana nu se stabileste ca tatal din acte nu este si tatal copilului.
Solutii juridice se pot gasi dar sunt foarte greoaie sub aspect juridic.

avocat Claudiu Lascoschi
Speta este inedita, interesanta dar nu si foarte complicata, pentru ca:
1. Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.(art. 53 C.fam);
2. Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului. Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.(art. 54 C.fam.);
3. Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal.(art. 59 C.fam.)

Pentru aceste considerente apreciez ca orice actiune in instanta introdusa de amant este sortita esecului.

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii vivas vivas Sunt divortata si am un copil minor.In timpul casatoriei,am mai stat despartita de sotul meu si am avut o legatura si cu-n alt barbat.Are dreptul acel barbat ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)
Paternintate in discutie dupa 5 ani ionescy ionescy Am aflat ca nu sunt tatal copilului respectiv cand copilul a implinit 5 ani. Mai pot schimba ceva? Multumesc. (vezi toată discuția)