avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

paternitate

Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. Intrebarea mea este daca poate obtine paternitatea dupa nasterea copilului, chiar daca eu ma opun efectuarii testului de paternitate. Mentionez ca inca sunt casatorita si as dori sa-mi pastrez intacta casatoria. Am recurs la acest lucru pt ca sotul meu nu putea avea copii (sotul meu cunoaste intreaga poveste si doreste sa recunoasca copilul la nastere).Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2008
veronika2008, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:21, 4 Septembrie 2008
potrivit art. 53 din Codul familiei, copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Prezumtia de paternitate este o prezumtie relativa ceea ce inseamna ca poate fi combatuta prin proba contrara. Actiunea prin intermediul careia poate fi rasturnata aceasta prezumtie poarta denumirea de actiune in tagaduirea paternitatii din casatorie Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi introdusa in termen de 6 luni de la data cand a cunoscut nasterea copilului. Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita numai de sot
Contestatia filiatieIArt.336 - (1) Recunoasterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând si de orice persoană interesată.
Aceasta este o actiune care se poate introduce de orice persoana interesata, oricand, prin care se invoca inaplicabilitatea la cazul concret al prezumtiei de paternitate.
Asa ca acest copil va avea 2 [tati ]si e bine sa deveniti prieteni de familie sa nu creasca copilul in certuri.Copilul nu poate sa ti l ia dar va obtine drept de vizita,de plimbare,o sa l treaca pe numele lui.
@anamarian
Dispozitiile privind termenul de exercitare a actiunii in tagada paternitatii sunt modificate. Citez mai jos textul actual :
Art. 55. - Acţiunea în tăgăduirea paternităţii se prescrie în termen de 3 ani de la data naşterii copilului. Pentru soţul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunoştinţă de naşterea copilului.
Dacă acţiunea nu a fost introdusă în timpul minorităţii copilului, acesta o poate porni într-un termen de 3 ani de la data majoratului său.
Reclamantul poate fi repus în termen, în condiţiile legii.@
__________
@Articolul a fost modificat prin art. I pct. 3 din Legea nr. 288/2007.

@veronika2008
O actiune in contestarea recunosterii este cel mai bun mijloc procedural de care beneficiaza persoana cu care ati conceput copilul.
multumesc elis
deci ai inteles veronika ,amantul poate sa introduca actiune in contestarea filiatiei
iar sotul are timp destul sa tagaduiasca paternitatea copilului;)
Multumesc pentru raspunsuri. Complicata situatie. Dar, asta e, mergem inainte!
Nu poate introduce actiunea in contestarea filiatiei, caci copilul nu poate fi recunoscut de sot. Acesta va fi tatal copilului in baza prezumtiei de paternitate, asa incat tatal biologic va putea introduce actiunea de tagada a paternitatii, apoi de stabilire filiatie...
Contestarea filiatiei este posibila numai in cazul in care copilul este din afara casatoriei si a fost recunoscut formal de tatal sau: in fata notarului sau ofiterului starii civile.
Contestarea si tagada sunt doua institutii juridice diferite.

Da, tatal are toate sansele sa castige demersurile legale... Vorbiti cu un avocat sa vedeti ce sanse aveti, care sunt posibilitatile, cum ati putea proceda...

Alte discuții în legătură

Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)