Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. Intrebarea mea este daca poate obtine paternitatea dupa nasterea copilului, chiar daca eu ma opun efectuarii testului de paternitate. Mentionez ca inca sunt casatorita si as dori sa-mi pastrez intacta casatoria. Am recurs la acest lucru pt ca sotul meu nu putea avea copii (sotul meu cunoaste intreaga poveste si doreste sa recunoasca copilul la nastere).Multumesc.
potrivit art. 53 din Codul familiei, copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Prezumtia de paternitate este o prezumtie relativa ceea ce inseamna ca poate fi combatuta prin proba contrara. Actiunea prin intermediul careia poate fi rasturnata aceasta prezumtie poarta denumirea de actiune in tagaduirea paternitatii din casatorie Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi introdusa in termen de 6 luni de la data cand a cunoscut nasterea copilului. Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita numai de sot
Contestatia filiatieIArt.336 - (1) Recunoasterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând si de orice persoană interesată.
Aceasta este o actiune care se poate introduce de orice persoana interesata, oricand, prin care se invoca inaplicabilitatea la cazul concret al prezumtiei de paternitate.
Asa ca acest copil va avea 2 [tati ]si e bine sa deveniti prieteni de familie sa nu creasca copilul in certuri.Copilul nu poate sa ti l ia dar va obtine drept de vizita,de plimbare,o sa l treaca pe numele lui.
@anamarian
Dispozitiile privind termenul de exercitare a actiunii in tagada paternitatii sunt modificate. Citez mai jos textul actual :
Art. 55. - Acţiunea în tăgăduirea paternităţii se prescrie în termen de 3 ani de la data naşterii copilului. Pentru soţul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunoştinţă de naşterea copilului.
Dacă acţiunea nu a fost introdusă în timpul minorităţii copilului, acesta o poate porni într-un termen de 3 ani de la data majoratului său.
Reclamantul poate fi repus în termen, în condiţiile legii.@
__________
@Articolul a fost modificat prin art. I pct. 3 din Legea nr. 288/2007.
@veronika2008
O actiune in contestarea recunosterii este cel mai bun mijloc procedural de care beneficiaza persoana cu care ati conceput copilul.
multumesc elis
deci ai inteles veronika ,amantul poate sa introduca actiune in contestarea filiatiei
iar sotul are timp destul sa tagaduiasca paternitatea copilului;)
Nu poate introduce actiunea in contestarea filiatiei, caci copilul nu poate fi recunoscut de sot. Acesta va fi tatal copilului in baza prezumtiei de paternitate, asa incat tatal biologic va putea introduce actiunea de tagada a paternitatii, apoi de stabilire filiatie...
Contestarea filiatiei este posibila numai in cazul in care copilul este din afara casatoriei si a fost recunoscut formal de tatal sau: in fata notarului sau ofiterului starii civile.
Contestarea si tagada sunt doua institutii juridice diferite.
Da, tatal are toate sansele sa castige demersurile legale... Vorbiti cu un avocat sa vedeti ce sanse aveti, care sunt posibilitatile, cum ati putea proceda...